Efter överfallen mot kvinnor i Östersund var det många som hade kommit ut för att skapa mera trygghet. Överallt syntes Nattvandrarnas röda västar.

Många vandrade för ökad trygghet i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har polisen fått in flera anmälningar om överfall mot kvinnor i centrala Östersund och i helgen gick östersundsborna man ur huse för att skapa större trygghet. Men det stora engagemanget hjälpte inte. Under lördagsnatten inkom ytterligare en anmälan.

Lördagkväll i centrala Östersund. Normalt sett brukar staden vara relativt lugn, en hel del festfolk men inget mera. Men den här kvällen är det annorlunda. Runt om i staden cirkulerar polisbilar och överallt syns olika grupper med nattvandrare. Dessutom är det även andra vuxna som är ute och går.

– Jag startade en facebookgrupp redan i söndags där jag uppmanade folk att gå ut, säger Cescen Petrusson.

Överfallen i Östersund 2016

Kvinna stoppad av tre män

Men allt engagemang till trots. Under lördagsnatten fick polisen in ytterligare en anmälan.

– Vi har haft en incident i kväll där en kvinna anmält att hon blivit ofredad av ett gäng här i centrala Östersund, säger Daniel Bixo, yttre befäl.

Enligt anmälan ska kvinnan ha blivit stoppad av tre män som drog i hennes kläder och som ville att hon skulle följa med dem. Kvinnan lyckades slita sig loss. Under natten var polisen sedan runt och letade efter de misstänkta men utan att lyckas hitta dem. 

”Rädd när jag går hem”

– Jag tycker det är jättehemskt, det är helt sjuk att det kan ske, säger Anna Eklund.

Hon har precis kommit med en buss från Krokom och är på väg till några kompisar som är inne i centrum. Och precis som de flesta andra har hon pratat mycket om den senaste veckans händelser.

– Alla säger åt varandra att vara försiktiga, säger hon.

– Jag är rädd när jag går hem men man vet att man kan ringa många kompisar och att man har någon. Men man går ändå och kollar bakom sig, säger Wictoria Hall från Östersund.

Flera anmälningar på kort tid

Förra helgen anmälde en kvinna att hon hade blivit utsatt för ett våldtäktsförsök. Samma kväll anmälde en annan kvinna att hon hade blivit misshandlad. Båda händelserna skulle ha skett av okända gärningsmän i centrala Östersund. Ärendena blev starten för något som sedan eskalerat. 

I måndags gick sedan polisen ut med nyheten att det skett sex olika typer av överfall på kvinnor i centrala Östersund sedan 20 februari. Polisen hade inte varit med om något liknande förut och valde därför att gå ut med en uppmaning till kvinnor att vara försiktiga och helst inte röra sig ute ensamma på kvällar och nätter i centrum.

Läs också: Kommunalrådet kritisk: ”Polisen borde kontaktat oss”

Uttalandet vållade stor debatt där många menade att polisen lastade över ansvaret för säkerhet på kvinnorna själva. Samtidigt började människor också engagera sig varpå Cescen Petrusson var en av dem. När SVT Nyheter Jämtland träffar honom strax efter midnatt var det ett tiotal från hans nystartade grupp som var ute och vandrade.

– Under fredagskvällen var vi 23, säger han.

5 nattvandrare blev 40

Även Nattvandrarna har under den gångna veckan märkt av ett rejält ökat intresse. På lördagskvällen kunde Nils-Ivar Odelberg konstatera att närmare 40 personer hade kommit för att klä på sig deras röda västar och gå på stan.

– Normalt brukar det vara en handfull nattvandrare här i stan, säger Nils-Ivar Odelberg som länge varit engagerad i Nattvandrarna.

Och Nattvandrarna fick även bra draghjälp av två kända föreningar – Hej Främling och Östersunds fotbollsklubb.

– Vi hörde om att kvinnor blivit trakasserade och att man ville ha hjälp att vandra och eftersom fotbollsklubben stödjer samhället så vi vill göra vad vi kan, säger forwarden Michael Omoh.

– Jag hörde att man kunde vara med och gå på stan via Hej Främling så därför är jag här nu, säger Mahamat Mahamaud från Bräcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallen i Östersund 2016

Mer i ämnet