Foto: SVT

Återfall i stroke halverat i länet

Uppdaterad
Publicerad

Risken för strokedrabbade under 55 år att drabbas av återfall har halverats de senaste 20 åren, visar en ny forskningsstudie. Under 2014 drabbades 1200 personer i länet av stroke.

– Studien visar att risken för att drabbas av en ny stroke har minskat, i synnerhet första året efter en stroke. Fler överlever en stroke och strokeanfallen är mindre allvarliga, säger Annika Rosengren, en av forskarna bakom studien i en kommentar.

Den positiva utvecklingen tror forskarna framförallt beror på att sjukvården har blivit bättre på att förebygga en ny stroke och att fler patienter får vård på särskilda strokeenheter. Studien, som är gjord på strokedrabbade i åldern 18-54 år under perioden 1987-2006, visar att risken att drabbas av en ny stroke inom fyra år har minskat med 55 procent för män och 59 procent för kvinnor.

Fler fall bland medelålders

Samtidigt som antalet strokefall har minskat totalt har antalet i åldersgruppen 35-44 år ökat sedan mitten av 1990-talet. Vad det beror på har forskarna i dag ingen förklaring till.

– Forskningen har gjort stora framsteg, men det är mycket oroväckande att stroke ökar hos yngre och Hjärt-Lungfonden arbetar hårt för att färre unga ska drabbas av stroke. Vi stöder en rad forskningsprojekt för att ta reda på mer om orsakerna till stroke och för att få fram fler effektiva behandlingar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Varje år drabbas 30 000 svenskar av stroke, hälften av dessa avlider eller får svåra funktionsnedsättningar.

Orsaker till stroke

I majoriteten av fallen orsakas stroke av en blodpropp i ett av hjärnans kärl. Symptomen är ofta en plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida. Stroke är den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning hos vuxna.

Bättre blodtryckskontroller, bättre mediciner och minskad rökning har minskat risken att insjukna i stroke bland medelålders och äldre svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.