På plats på konferensen finns bland annat politiker och tjänstemän inom socialtjänsten, skolan, sjukvården, polisen och Migrationsverket. Madeleine Söderberg är positivt överraskad att så många chefer och politiker anmält sig.
– Jag blev förvånad men väldigt glad. Det är jätteroligt att det är mycket chefer och politiker här, det är de som kan ta beslut som förändrar, menar hon.
Kunskaperna brister
Madeleine Söderberg som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen arbetar just med frågor kring hedersrelaterat våld och hon anser att kunskaperna idag brister, bland annat eftersom det inte finns bra statistik och kartläggning.
– Det finns inget system för att räkna hur många vi behöver hjälpa. Till exempel på en skola idag vet personal inte hur många som är könsstympade eller vilka som kanske är på väg att giftas bort. Det måste bli en ändring på det, anser Madeleine Söderberg.
Hon menar att inte heller polisen eller andra myndigheter idag har något bra system att bokföra det här. Och hon efterlyser nu nya system på både nationell, regional och lokal nivå.
– Vi måste veta för att kunna erbjuda bra skydd och hjälp, säger hon.
Bortgifta flickor
Madeleine Söderberg anser att samhället idag skiljer på barn och barn. Grundläggande rättigheter kan gälla för ett barn, men inte för ett annat menar hon.
– En 16-årig flicka som är född här skulle vi aldrig tillåta att vara gift och bo med en tjugo år äldre man, men en flicka som kommer hit från ett annat land låter vi fortsätta bo med sin mycket äldre make.
Följer upp deltagare
Målet med tvådagars-konferensen är att få till förändringar ute i kommunerna och på de olika myndigheterna. Nu i dagarna kör också det nya nätverket ”Resursteam heder” igång på allvar och där finns hjälp att få för de tjänstemän eller andra som behöver.
– Vi från Länsstyrelsen kommer följa upp alla som deltagit och ta reda på hur kunskaperna används och vad som hänt. Om de har riktlinjer och om det finns anställda som har specifik kompetens kring hedersfrågorna till exempel, säger Madeleine Söderberg.