Till helgen dömer Lisa Elg och ytterligare två kvinnor en herrmatch – en historisk milstolpe inom sporten. Foto: TT/ Pressbild

Damtrio dömer herrbandy – för första gången någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Elg spelar själv bandy i Elitserien, men vid sidan av odlar hon sin domarkarriär. Till helgen dömer hon och ytterligare två kvinnor en herrmatch – en historisk milstolpe inom sporten.

Hon är snart 21 år och kommer från bandymetropolen Vetlanda. Där började hon sin bandykarriär inom Skirö AIK. Nu spelar hon i elitserielaget NT AIK och trivs så bra på isen att hon dessutom dömer andras matcher.

– Alla spelare får nuförtiden utbildning för att bli domare, och då valde jag att ställa upp.

Tidigare har hon dömt många pojk-juniormatcher och flicklagsmatcher, men i helgen är första gången hon ska döma en herrmatch. Skirö AIK möter BK Bore hemma på söndag i herrarnas division 1 södra.

– Det ska bli jätteroligt, en utmaning med ytterligare ett steg upp i tempo, och det är lite roligare bandy när det är mer taktik, säger Lisa Elg.

Vad betyder det för sporten?

– Jag tror det betyder jättemycket. Jag tror att det är bra för damsidan, att flickor får se att det är damdomare som kan döma så att de själva kan se att de kan döma i framtiden.

Ni är första domarteamet helt bestående av damer som dömer en herrmatch – varför har det inte inträffat tidigare?

– Det finns för få damdomare på nära ort. Nu är det två från Stockholm som kommer ner och dömer. Dambandyn har överlag kommit fram på senare år.

Förebilder

Från pojklagen som hon mest dömt tidigare har hon bara fått bra respons, och hon har fått många glada hejarop inför söndagens match.

– Jag försöker se mig själv som förebild och försöker leva upp till förväntningarna.

Hennes egen förebild och domarcoach är den tidigare elitdomaren Kent Lisell.

– Det är tack vare honom som jag är den domare jag är i dag, säger hon och berättar om hur de pratar om att följa spelarnas nivå, inte blåsa sönder matchen, utan ge och ta åt båda lag.

Drar till Sibirien

Direkt efter matchen på söndag ska Lisa Elg packa resväskan och åka till den ryska staden Irkutsk, i Sibiren. Där spelas nämligen F17-VM och Lisa ska vara domare där också.

– Det ska bli väldigt roligt, själva upplevelsen av att vara i ett annat land med bandykultur, säger hon och inflikar att hon gärna skulle vilja döma finalen.

Hennes drömmatch att döma är en SM-final, men helst skulle hon vilja spela en istället.

– Just nu prioriterar jag bandy som spelare och domarkarriären kommer i andra hand, säger Lisa Elg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.