Tomas Fredlund tycker att cyklister bör stanna innan de svarar i telefonen. Foto: SVT

Distraherade av mobilen – skadade i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefoner orsakar många trafikolyckor. På tio år har minst 650 fotgängare och cyklister skadats så allvarligt att de behövt akutsjukvård. Anledningen är att de använt mobiltelefoner.

I runt hälften av olyckorna kör cyklister på hinder för att de pratar eller tittar i mobiltelefoner. Och även många av fotgängarna har skadats för att de tittar i mobiltelefoner.

– Det vanligaste och mest allvarliga är att de blir påkörda av motorfordon. Nästan lika vanligt är att de går in i stolpar, men då blir skadorna inte lika allvarliga, säger Tomas Fredlund, analytiker vid Transportstyrelsen.

Min mobil

Efterlysning: Har du erfarenhet? Vi vill höra din berättelse!

Enstaka dödsfall

Han har gått igenom olyckorna som orsakats av mobilanvändande och konstaterar att de kan få kan allvarliga konsekvenser.

– Vi har några enstaka dödsfall, men tack och lov är det väldigt ovanligt. Men i det här urvalet då har du hamnat på akuten, säger Tomas Fredlund.

Enligt honom finns en stor spridning på vilka skador fotgängarna och cyklisterna fått av mobilanvändandet i trafiken.

– Det är allt från skallskador och enklare frakturer till mjukdelsskador, säger han.

Ett stort mörkertal

Mobilolyckorna står fortfarande för en liten del av det sammanlagda antalet olyckor där fotgängare och cyklister skadas. Exempelvis är halkolyckor på vintern den vanligaste olyckan som drabbar fotgängare. Men Tomas Fredlund på Transportstyrelsen tror att det finns ett stort mörkertal.  

– Absolut. Om polisen är inblandad så tror jag inte man säger att man varit ouppmärksam på det sättet. Jag tror inte heller man tänker på det. Man är mer intresserad av att få vård.

Se mer: Koll på mobilrelaterade olyckor

Han tror mobilolyckorna säger något om samtiden då människor använder mobiltelefonen i alla möjliga situationer.

– Jag vet nästan inte något läge där människor lägger den åt sidan. Till och med när man cyklar i hög hastighet nerför en backe så verkar det som man kan ta fram telefonen, säger Tomas Fredlund.

Stanna innan du svarar

Och han har några råd till fotgängare och cyklister kring hur de ska använda sina mobiltelefoner för att inte skadas.

– Ringer telefonen så ställ cykeln eller skit i att svara. Och fotgängare som pratar i telefon ser sig om utan att vara så uppmärksamma som de tror sig vara. Tänk er för innan ni kliver ut i gatan, säger Tomas Fredlund. 

Fakta: Olycksstatistiken

Transportstyrelsen har sökt på olyckor som drabbar fotgängare och cyklister i Strada, vilket är ett informationssystem för data om skador och olyckor inom hela vägtransportsystemet.

Statistiken grundar sig på frisökningar på enskilda fall eftersom Strada inte kategoriserar olyckor där mobilanvändande är orsaken.

Eftersom det är akutmottagningarna och polisen som rapporterar i systemet framkommer inte alltid orsaken bakom olyckan om inte den skadade själv berättar att de varit oaktsamma för att de använt mobiltelefon.

Det går inte att säga om olyckorna ökar eller inte eftersom fler akutmottagningar anslutit sig till Strada under de här åren.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Min mobil

Mer i ämnet