Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mårten Albinsson, ägare JMC Industriteknik, berätta om sin oro för IT-attacker mot företaget. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Företag utsätts för cyberattacker – fler investerar i säkerhetsåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

När cyberattacker blir allt vanligare tvingas företag – stora som små – lägga pengar på säkerhet.

I en branschundersökning svarar underleverantörsföretag att 96 procent av dem kommer att investera i säkerhet under 2024.

I klippet: hör Mårten Albinsson, företagare, berätta om oron för IT-attacker.

Det är i arbetsgivarorganisationen Sinfs underleverantörsbarometer som företagare har fått svara på en fråga om förebyggande säkerhetsarbete. Och 96 procent svarar att de kommer att investera i säkerhet under 2024.

– Helt förståeligt. Vi är bra på det vi gör i företaget, men IT-säkerhet kan vi inte. Därför köper vi sådana tjänster från andra, säger Mårten Albinsson, ägare JMC Industriteknik i Anderstorp.

Underleverantörsbarometern släpptes i samband med produktionsmässorna som pågår på Elmia i Jönköping.

Underleverantörer ser en ljusning framåt

När det gäller förändringarna i omvärlden finns det de som också ser det som en möjlighet. 18 procent av de tillfrågade underleverantörerna i Jönköpingsregionen svarar att de tror att Sveriges NATO-inträde kommer att innebära något positivt för dem som företag.

– Det är en stor affärsmöjlighet med alla investeringar som kommer att göras i samband med inträdet, säger Sanna Arnfjorden Wadström, VD Sinf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.