Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar föräldrarna Mathilda Scott Svensson, Mattias Enell och Eva Andersson Westerberg om vilka problem en flytt skulle innebära. Foto: Ebba Öberg/SVT

Hälften av skolbarnen kan tvingas byta skola – föräldrar i Tranås protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av alla elever och lärare på Hubbarpsskolan i Tranås kan komma att flyttas till Granelundsskolan – på andra sidan stan. Något som får föräldrar att protestera.

– Vi känner oss förda bakom ljuset, säger föräldern Mattias Enell.

Det var strax innan påsk som Conny Oscarsson, grundskolechef i Tranås, informerade lärarna på Hubbarpsskolan att hälften av alla elever och personal kan komma att flyttas till den nya skolan i Granelund.

En av anledningarna är att lokalerna på Hubbarsskolan är både trånga och slitna.

– Vi har en jättefin nybyggd skola som vi tror är bättre för barnen, framförallt pedagogiskt sett, säger han.

Bara ett förslag

Conny Oskarsson kan i dagsläget inte säga något om vilka klasser som kan behöva flytta men uppger att de tittat på hur andra kommuner har gjort i liknande fall.

– Om politikerna röstar ja till detta så kommer vi att göra en konsekvensanalys. Men innan vi gör det måste vi veta var vi har politikerna, säger han.

Ett beslut om frågan ska tas 29 maj när barn- och ungdomsnämnden har sammanträdande.

Demonstration

Under måndagskvällen planerar ett stort antal föräldrar att samlas utanför Stadshuset i Tranås i en demonstration för att visa sitt missnöje mot förslaget.

I klippet berättar tre av föräldrarna vilka problem en flytt skulle innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.