• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Linda Johansson, filosofie doktor. Foto: SVT/Patrik Svedberg

Hälften av alla äldre riskerar undernäring

Uppdaterad
Publicerad

Omkring hälften av alla äldre personer riskerar att drabbas av undernäring. Det visar studier gjorda vid Högskolan i Jönköping. – Varje individ måste få en egen lösning för att inte drabbas, anser filosofie doktor Linda Johansson.

Linda Johansson forskar kring hälsosamt åldrande. Hon menar att det kan finnas ett mörkertal när det gäller ett för litet näringsintag hos äldre idag.

– Våra studier bland personer i särskilt boende visar att drygt 50% är i risk för undernäring och ytterligare 20 % bedömda som undernärda med hjälp av instrument. Men det är vanligare att bedömningar görs på sjukhus och mindre vanligt bland personer som bor hemma, säger filosofie doktor Linda Johansson.

Flera orsaker

Det finns flera bakomliggande orsaker. Det kan vara rent fysisk att många äldre får begränsade funktioner och kanske till exempel inte kan lyfta bestick och äta som förut. Många har också stora problem med munhälsan vilket kan försvåra ätandet.

– I våra studier har hälften av de personer som har dåligt näringstillstånd också problem med munhälsan, säger Linda Johansson.

Det kan handla om äldre som saknar tänder, har dåliga proteser eller överhuvudtaget har svårt att tugga.

Bakomliggande orsaker till näringsbrist kan också vara socialt. Som att man är nedstämd och saknar matlust, kanske efter att man mist en livskamrat eller för att man flyttat till från sitt hem.

Det kan också vara läkemedel som är orsaken till näringsbrist.

Hjälp finns

Linda Johansson menar att det finns mycket att göra. Det kan vara förändring i måltidsmiljön, som man bland annat har gjort på äldreboendet i Ingatorp. Ibland måste man näringsberika maten, gå igenom läkemedlen, förbättra den äldres munhälsa.

– Det är viktigt att varje person får en egen genomgång om vad som behöver göras för just honom eller henne. Näringsdryck kan vara bra för någon, men helt fel för en annan, säger Linda Johansson.  

– Det finns mycket att göra och undernärda äldre kan absolut få det bättre med god omsorg och omvårdnad, menar hon.

Men kan inte detta vara tidskrävande och krocka med de ekonomiska möjligheter som finns i äldreomsorgen idag?

– Jo ibland möter vi personal som tycker det. Men jag tror vi måste tänka större och samhällsekonomiskt. Om äldre hamnar på sjukhus av undernäring kostar det oss mycket mer än lite extra tid i hemmet eller på ett boende, säger Linda Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.