Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se övningen när 800 utländska soldater luftlandsätts på en krigsflygbas i Småland. Foto: SVT/Cornelia Schauermann

Här luftlandsätts 800 soldater över Småland i unik Nato-övning

Publicerad

Här luftlandsätts 800 utländska soldater på en krigsflygbas i Småland.

Operationen är del av Natos stora övningsserie Steadfast Defender som nu når sin kulmen under våren.

– Övningar som den här visar på beslutsamhet mot en motståndare som Ryssland, James Kriesel.

Fallskärm efter fallskärm vecklas ut när de luftburna soldaterna hoppar ut från stora transportflygplan som flugit in – direkt från Italien.

En efter en dimper soldaterna ner på krigsflygbasen Hagshult i Småland.

– Budskapet i den här övningen är att visa att Nato är inriktat på avskräckning mot oprovocerad aggression, för att bevara suveränt territorium och demokrati, säger James Kriesel.

Enligt Försvarsmakten har en luftlandsättningsövning av den här storleken aldrig tidigare genomförts på svensk mark. Utöver soldater fälls även tunga vapensystem som artilleripjäser över åkrarna.

– Det här är ju helt unikt att man genomför det här i Sverige, det har inte gjorts tidigare, säger ställföreträdande arméchefen Anders Svensson.

Elva skadades

Elva soldater skadades under hoppningen. Det rör sig om sårskador och frakturer, och ingen är livshotande skadad.

– Det var väntat. Amerikanarna räknar med att 5-20 skador när så många är med och hoppar, säger Joakim Elovsson, kommunikatör vid Arméstaben.

Ryssland fiende

I Natos övningar används ibland fiktiva namn för att beskriva övningsfienden. I Swift Response 24 säger ledningen rakt ut att Ryssland är motståndaren. I det här fallet handlar det om att ta tillbaka krigsflygbasen Hagshult i Småland.

– Det är Rysslands fiende som vi använder i scenariot, det är det vi måste hantera i vårt scenario för att förstå den här dynamiken, säger Åke Palm, chefsplanerare för Swift Response i Sverige.

Det är inget man hymlar om längre?

– Det är väldigt tydligt att vi har en uttalad fiende och han är från Ryssland, säger Åke Palm.

Vad säger du om påståenden att den här typen av övningar kan öka spänningarna?

– Nej, jag tror inte att det här ökar spänningarna, utan vi visar på en förmåga som vi vill uppnå, då vet motståndaren att vi har den här förmågan, och det får också motståndaren att inse att det inte är värt att anfalla eller attackera, säger Anders Svensson, ställföreträdande arméchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.