Foto: SVT

Höjd puls på schemat

Uppdaterad
Publicerad

Korta pulshöjande aktiviteter varje dag i skolan ska nu förbättra både hälsan och skolresultatet bland elever på flera skolor i länet. I dag fick lärare prova på träningsprogrammet.

På Ungdomens Hus i Jönköping svettades i dag lärare och annan skolpersonal under ledning av lärare från Vammarskolan i Valdemarsvik där man provat modellen under en tid. Bakgrunden är att allt fler barn och unga inte rör sig tillräckligt i vardagen.

– Väldigt många barn har inga fysiska aktiviteter alls utan är väldigt stillasittande. Det ser jag som idrottslärare i skolan. Den enda rörelse de har är kanske idrotten i skolan, säger Bosse Malmström, idrottslärare på Torps och Nyarps skolor i Bankeryd, Jönköpings kommun.

Att röra på sig varje dag förbättrar både hälsan och inlärningsförmågan, det visar flera studier.

20 minuter

Och det här handlar inte om mer betygsgrundande idrott på schemat. SPARK som modellen kallas, gnista på engelska, går ut på att lägga in pulshöjande träning på runt 20 minuter, gärna i början på dagar då eleverna inte har idrottslektioner.

Syftet är att eleverna ska må och prestera bättre.

Fjärdeklassarna vi träffar på Rosenlundskolan i Jönköping i dag tror på idéen.

– Det skulle väl vara kul. Man får bra kondition och så kan man jobba mer på lektionerna och inte vara så stökig och så, säger Selma Kellgren.

– När man får springa av sig så lyssnar man mer, menar Aydan Daylan.

Skillnad på skolresultat

Under pulsträningarna ska eleverna vara ombytta och för det krävs ett riktigt fyspass för att få effekt. Efter försök på andra skolor säger sig lärare ha sett stor skillnad på elevernas skolresultat och förmågan att hålla fokus under lektionerna.

Här i länet har skolor vill skolor i Jönköping, Eksjö och Vetlanda dra igång och Region Jönköpings län stöder projektet.

– Vårt mål är att vill nå så många skolor som möjligt i länet. Rådet är att börja i liten skala, få med sig skolledningen och våga gå utanför ramarna, säger Lena Hedin, folkhälsoplanerare på Regionen. 

På Torps skola i Bankeryd hoppas man kunna starta upp till hösten.

– Den stora faran kan ju vara att många kanske rynkar på näsan och tycker att det tar en massa tid från annat. Och det kanske tar lite extra tid men när man efter fysisk aktivitet har öppnat fönstret i hjärnan, då kan vi nog tycka att det kan vara värt det för alla barn, tror idrottsläraren Bosse Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.