Foto: Lennart Broman

Bekräftat: JB-koncernen lägger ner i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

JB-koncernen, tidigare John Bauer, som är en av landets största friskolekoncerner är läggs ner. Det bekräftar företaget i ett pressmeddelande.

I dag kom beskedet att JB-gymnasiet i Jönköping läggs ner vid terminsslutet om några veckor. Tidigare i dag kunde också SVT:s Jönköpingnytt avslöja att hela JB-koncernen, med 10.500 elever vid 30-talet gymnasieskolor runt om i landet ska avvecklas. Detta bekräftas nu av koncernen själv som i ett pressmeddelande skriver att anledningen är de senaste årens minskande elevunderlag.

JB-koncernen skriver att man har hittat lösningar för 19 av 23 gymnasieskolor och samtliga kvarvarande fyra grundskolor som nu ska överlåtas till andra huvudmän. Skolorna ska överlåtas till de nya huvudmännen i sommar.

SVT granskar friskolor

– Givet omständigheterna är jag lättad över att vi har hittat nya och starka ägare för så gott som alla skolor. Lösningarna innebär att skolor med 90 procent av våra elever kommer att kunna drivas vidare, säger Anders Hultin, VD för JB Education.

”Det är misskötsel”

Det faktum att JB Education hittat nya ägare till 19 av sina gymnasieskolor är dock ingen garanti för att skolverksamheten kan fortsätta. De nya ägarna måste nämligen prövas och få ett godkännande av Skolinspektionen.

– Vi granskar bland annat ekonomisk stabilitet, elevunderlag och andra förutsättningar för att kunna bedriva en långsiktig verksamhetverksamhet, så att eleverna inte riskerar att få byta skola under studietiden, förklarar Carina Larsson, pressekreterare vid Skolinspektionen.

Rune Tedfors som grundade John Bauer men 2008 sålde friskolekoncernen till danska Axcel kommenterar dagens nedläggningsbesked med att han är besviken.

– Det handlar helt och hållet om misskötsel, säger han till Jönköpingsnytt.

Enligt Tedfors har JB-koncernen dels gjort flera oförnuftiga skolköp, dels hanterat personal och elever på ett sätt som gett JB-gymnasierna dåligt rykte.

Ledningen beordrad att sälja

Säkra källor uppger att Axcel beordrat JB-ledningen att sälja skolenhet för skolenhet till högstbjudande och att lägga ner de gymnasieskolor där det inte finns någon köpare.

Rune Tedfors har i debatten anklagats för att han sålde John Bauer-koncernen med god förtjänst i grevens tid 2008.

– Vi väntade egentligen för länge, säger han till Jönköpingsnytt, men jag är övertygad om att vi trots gymnasiereformer och lågkonjunktur inte hade försatt skolorna i dagens situation om vi hade drivit koncernen vidare.

Förutom JB-gymnasierna i Jönköping och Värnamo som båda kommer att läggas ner i och med vårterminsslutet har friskolekoncernen också gymnasieskolor i Växjö och Kalmar.

I Kalmar bekräftar rektorn Camilla Söderbäck att hon har hört uppgifterna om att JB-koncernen ska avvecklas men att hon och hennes kollegor i Växjö inte är oroliga för en nedläggning av deras gymnasium.

Fakta: Företagen som tar över skolorna

• JB Gymnasiet i Stockholm, Sundbyberg, Uppsala, Eskilstuna, Västerås och Örebro

övergår till Stiftelsen Stadsmissionens skola.

• Grundskolorna Galären, Karin Boye, Lödde och Växthuset samt Designgymnasiet i

Nacka övergår till AcadeMedia.

• JB Gymnasiet i Norrköping, Linköping, Malmö och Karlstad övergår till ett nybildat

skolföretag som kommer att drivas under ledning av Anders Hultin.

• JB Gymnasiet i Kalmar, Växjö och Ystad övergår till Karl-Oskarskolan.

• JB Gymnasiet i Gävle och Lund övergår till Lärande i Sverige AB.

• JB Gymnasiet i Skellefteå och Östersund tas, som tidigare meddelats, över av

Stenstansgymnasiet.

• JB Gymnasiet i Halmstad kommer att drivas vidare av en aktör som ännu inte är

fastställd.

• JB Gymnasiet i Jönköping och Åkersberga, lider av betydande förluster och ingen aktör

har varit beredd att driva skolorna vidare. Däremot finns överenskommelser på plats

med andra skolor för att erbjuda plats till samtliga elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet