Snart väntas stränderna vara packade med soltörstande personer som vill ta sig ett dopp. Samtidigt är sommaren den tid då flest personer drunknar. Varje år är det i snitt 133 personer i landet som dör i drunkningsolyckor.
– Det är tragiskt naturligtvis. För min del är det för många, det borde inte vara så många som drunknar tycker jag, säger Stefan Nyander.
115 personer omkom förra året
Enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet så var det 115 personer som omkom i drunkningsolycka förra året och värsta månaden var juli då omkom 24 personer, tolv av dem miste livet när de badade vid en sjö eller i havet.
– När det fina vädret och värmen kommer så dras man ju mot vattnet och man vill ta sitt första dopp. Många tänker inte på att temperaturen i vattnet inte är samma som i luften. Hoppar du i när det är kallt i vattnet kan du få en köldchock och då kan du inte kontrollera andningen, säger han.
Enkla tips
Enligt Stefan Nyander finns det enkla regler att hålla sig till om man vill undvika olyckor.
– Simma inte rakt ut utan simma längs stranden. Blir du då trött kan du sätta ner foten och vila. Det kan du inte om du simmar rakt ut.
LÄS MER: Drönare ska vända drunkningsstatistiken
Han poängterar också att föräldrar måste ha uppsikt över små barn som inte är simkunniga. Sitt inte med mobilen utan bada i stället med barnen.
– Ska du ut med båten eller kanoten så ta på dig en flytväst. Det är alldeles för många som omkommer i olyckor där man upptäcker att de inte haft flytväst på sig, säger han.