Foto: Terje Benediksby/TT

Kraftig ökning av magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många personer i länet har blivit sjuka på grund av campylobacter. Färsk kyckling tros vara en orsak. – Det kan handla om att vi inte steker igenom köttet ordentligt, säger smittskyddsläkaren Peter Iveroth.

Antalet fall av campylobacter-infektion ökar under sensommarmånaderna varje år, det visar de rapporter som Folkhälsomyndigheten får in. Men under sommaren i år har antalet personer som blivit sjuka i Jönköpings län varit fler än normalt.

– Vi har säkert ett 50-tal, kanske ett 100-tal fler fall under det här halvåret än vad vi brukar se annars, berättar smittskyddsläkaren Peter Iveroth på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Totalt har cirka 3.500 fall rapporterats under juni till september i hela landet. Det är ungefär 1.000 fler fall än under sommaren i fjol.

– Man kan bli rejält sjuk. Man får kräkningar, diarier, magont, feber och huvudvärk.

Ökningen av sjuka personer sammanfaller med en rapporterad ökning av campylobacter i kycklingflockar i Sverige. Det misstänkta sambandet analyseras nu av Folkhälsomyndigheten tillsammans med andra berörda myndigheter.

– Det måste handla om hanteringen, att vi inte steker igenom köttet ordentligt, att vi inte sköljer skärbrädor och att vi inte hanterar kycklingen korrekt i köket, säger Peter Iveroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.