Jordbrovallen idag Foto: Daniel Rundqvist/SVT

Här är kraven på Jönköpings nya fotbollsarena

Publicerad

Plats för 8000 åskådare, konstgräs med värmeslingor och mängder av specialfunktioner. Så ser det första utkastet för Jönköpings nya fotbollsarena ut, enligt det underlag som SVT Nyheter Jönköping har tagit del av. Under veckan tas nästa steg mot ett bygge, när intresserade arkitekter bjuds in.

Ännu har inte det avgörande politiska beslutet tagits om den nya arenan, men förhoppningen är att den ska kunna stå klar vid Jordbron i Jönköping våren 2019, om allt går som planerat. Men det är mängder av krav som ska tillgodoses.

I en över trettio sidor lång skrivelse från kultur- och fritidsnämnden listas funktionerna på sida efter sida. Allt ifrån hur säkerhet och teknik ska regleras till hur många åskådare det ska gå per toalett. Kraven är höga från Fotbollsförbundet och UEFA på en elitarena.

– Vi har i princip följt de krav som finns för den här typen av anläggningar, säger Martin Petersson Dahl, anläggningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Jag tycker att arbetet hittills har gått bra. Vi har gjort en gedigen omvärldsanalys, kring vad vi vill ha för arena. Tanken är ju att vi ska kunna leva med den här anläggningen i kanske 50 år.

Ikonbyggnad

Men även utseendet är viktigt.

– Det blir ju någon form av ikonbyggnad för Jönköping, där arkitektur och design är viktigt, så att det inte bara blir en betongbyggnad. 

Så här ser några av kraven ut:

  • Konstgräsplan med värmeslingor
  • Egen skyddad entré för spelare, domare och media
  • 1500 ståplatser för hemmalag, lika många för bortasupportrar
  • VIP-läktare med 500 platser
  • 20 platser för funktionshindrade
  • En skyddad plats på läktaren för avvisad ledare
  • Värderum för att räkna kassor
  • En toalett per 200 åskådare, och en urinoar per 125 åskådare (0,8 meter beräknad per person)
  • Två storbildsskärmar på 60 kvadratmeter styck
  • Ledningsrum för övervakning av arena och publik med insynsskyddat glas
  • 100 parkeringsplatser + 100 platser för VIP. Därutöver minst 500 platser en bit från arenan

Någon prislapp finns ännu inte, men summor kring åtminstone 140 miljoner kronor har nämnts. Men det hänger bland annat på markförhållandena. Markprover har tagits, och ska nu följas upp.

– Det ser okej ut, det är i alla fall byggbart, det ser vi. Men det kommer krävas pålning, och då handlar det om vilken teknik som måste användas, säger Simon Danell, verksamhetschef på Tekniska kontoret.

Jordbrovallen huvudspår

I kommunens skiss pekas två olika platser inom området ut, antingen på nuvarande Jordbrovallen där Jönköpings Södra idag har sina klubblokaler, eller på andra sidan den gamla banvallen, där Kabe Sommarland en gång låg.

– Huvudspåret är Jordbrovallen, men det handlar också om hur vi kan koppla till tillfarter och parkeringar, menar Simon Danell.

Även en större bilparkering behöver ordnas i närområdet.

Kommunen har i planerna sneglat på andra arenor i Allsvenskan, till exempel hemmaarenorna för Gefle, Häcken och Sundsvall. Enligt skissen siktar man mot 8000 åskådarplatser, varav 3000 ståplatser.

Vill inte ha tomma platser

– Vi räknar med att 8000 platser räcker för Jönköping. Många andra har byggt större, men det är bättre att det är lapp på luckan emellanåt, än att det gapar tomt, som på en del andra stora arenor, säger Martin Petersson Dahl på kultur- och fritid.

En annan kontroversiell fråga som har diskuterats är konstgräset.

– Det är vårt förslag. Vi måste tänka på nyttjandegraden. Arenan ska kunna användas av alla föreningar och då finns inga riktiga alternativ, om gräset ska hålla, menar Martin Petersson Dahl.

Skiss ska tas fram

Än så länge finns inga skisser på exakt hur arenan skulle kunna se ut, men redan under den kommande veckan går en inbjudan ut till intresserade arkitekter. Sedan ska ett arkitektkontor upphandlas som får ta fram ritningar.

– Vi hoppas ha skisserna klara efter sommaren så att politikerna kan ta ett beslut under hösten, säger Simon Danell på Tekniska kontoret.

Har ni märkt något intresse redan nu?

– Ja verkligen. Så fort det började skrivas om arenan hörde de första arkitekterna av sig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.