Idag på fettisdagen säljs stora mängder semlor. En stor del av semlorna innehåller palmolja, det visar P4 Jönköpings granskning. Av elva tillfrågade konditorier i Jönköpings kommun uppger sju att de använder margarin med palmolja när de bakar semlor.
Hotar arter
Palmoljan är omdiskuterad och kritiserad. Palmoljan utvinns ur oljepalmer, som odlas i stora plantager i framförallt Indonesien och Malaysia. Plantagerna skapas många gånger genom att skövla regnskog, vilket hotar flera olika arter. Dessutom är det enligt uppgifter på Greenpeace hemsida vanligt att kemiska bekämpningsmedel används på plantagerna, bland annat ett medel som är förbjudet inom EU.
Billigare än smör
Anledningen till att flera konditorier använder palmoljan skulle vara att brödet blir mer hållbart och även att den är billigare än smör.
– Det är en produkt som gör att vetedegen blir mjukare. De flesta bakar ju med vegetabiliskt margarin, säger konditoriansvarig Susanne Jahrl, konditoriansvarig på Napoleon i Jönköping till P4 Jönköping.