Kvarkasanering hotas av elevers protester

Uppdaterad
Publicerad

Elever vid kvarkadrabbade Jönköpings Fältrittklubb uppmanas att inte rida i läderskor innan ridskolan är sanerad och att duscha och byta kläder innan de lämnar anläggningen. Något som har lett till kraftiga protester från en del elever som hellre slutar rida än följa den tillfälliga disciplinen.

Efter en tuff vinter med flera kvarkautbrott och stängd verksamhet så meddelade klubbens veterinär Maja-Lisa Sabel för någon vecka sedan att ridskolan skulle kunna starta sin verksamhet med lektioner för stora hästar denna vecka.

Men för att det ska fungera måste eleverna följa vissa rutiner innan de lämnar anläggningen, nämligen att doppa sina skor i bakteriedödande medel och att duscha och byta om. Denna rutin varar fram till att saneringen av stallarna blir klar – något som planeras inom två till tre veckor.

Inse allvaret

Men Maja-Lisa Sabel konstaterar att många elever inte är beredda att följa rutinen utan hellre slutar att rida vid klubben och tar nu sociala medier till hjälp för att få eleverna att inse allvaret i åtgärderna som görs.

Hon skriver att allt handlar om att klubben ska bli av med smittan och att elevernas agerande är en del i det. Och hon ber eleverna ha överseende under denna begränsade period.

Lånar ut skor

Kicki Bäck är ordförande i klubben:

– Vi ska göra allt för att göra det så lätt som möjligt för våra elever och se till så att det inte kostar dem något extra. Vi kommer att låna ut tillfälliga ridskor i lämpligt material och kläder så att det går smidigt med byten. Vi har inte råd att tappa fler elever på grund av kvarkautbottet. Likaså kommer vi att göra allt för att hjälpa de privatryttare som står på anläggningen för att klara den här situationen, säger hon.

Möte idag

Nu kommer klubben att ha ett möte med veterinären och får då förhoppningsvis besked om när saneringen kan börja. Och det är ett omfattande jobb, skriver Maja-Lisa Sabel i sitt Facebookinlägg.

Det handlar om att tvätta alla utrymmen i  stallarna. Därefter ska dessa torka och sedan desinficeras.

Maja-Lisa Sabel skriver i inlägget att hon fått flera mejl med frågor om hon kan ändra reglerna och göra dem lättare, men konstaterar att det inte går. Hon tillägger också att hästens utrustning, sadlar och träns, kommer att rengöras vid varje tillfälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.