Rapporten är en kartläggning av 29.000 verksamma konstnärer i landet 2014 när det gäller inkomster, bakgrund, utbildningsnivå och bidragstagande. Konstnärerna har delats in i 19 yrkeskategorier inom sex konstområden: bild och form, musik, teater, dans och film.
– Det viktigaste med rapporten är dess bredd, att den omfattar konstnärer inom alla konstområden och visar på en komplex bild av hur konstnärer lever, kan producera och vad de tjänar, säger Ann Larsson, Konstnärsnämndens direktör.
Läs också: Hög utbildning men fortsatt uselt betalt för konstnärer
Flest konstnärer i storstäder
Enligt rapporten är 50 procent av landets konstnärer folkbokförda i Storstockholm och 70 procent bor i landets tre storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Malmö.
Jönköpings län har alltså minst andel konstnärer i landet med 1,02 konstnärer per 1.000 invånare. I Stockholm är den siffran 8,06. Flyttströmmarna av konstnärsutbildade går mot storstadsregionerna.
Lägre inkomster
Rapporten visar också att personer med en utbildning från en konsthögskola tjänar 65 procent av vad andra personer med högskoleutbildning gör. Hälften av konstnärerna har en eftergymnasial utbildning som är längre än tre år.
Medianinkomsten för konstnärer med en kvalificerad högskoleutbildning låg 2014 på 232.000 kronor. För befolkningen i stort med högskoleutbildning längre än tre år var medianinkomsten 354.000 kronor.
Enligt studien har 46 procent av de verksamma konstnärerna i landet minst en förälder med akademisk utbildning. Det kan jämföras med hela befolkningen där 15 procent har någon förälder med högskoleutbildning.