– På Höglandet i vissa av våra vatten är situationen allvarlig. Där har vi börjat fundera på att sätta in akuta åtgärder i form av att försöka flytta musslor till djupare områden, säger Jakob Bergengren på vattenenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Rekordlåga nivåer
2016 är ett år som på många platser i länet skrivit in sig i historieboken, som det år där vattennivåerna nådde under alla tidigare registrerade nivåer. Jakob Bergengren har jobbat på länsstyrelsen i 20 år och han har aldrig upplevt något liknande.
– Jag har varit med om väldigt många högvatten, det har varit för mycket vatten. Men jag har aldrig varit med om att det har haft så lite vatten som vi har i år, säger Jakob Bergengren.
Vad tänker du om den här situationen?
– Hoppet är ju det sista som överger människan och vi tittar på prognoser och pratar om det vid fikat i stort sätt varje dag. Om hur mycket regn som kommer den närmaste veckan. Det handlar om några få millimeter och det är väldigt mycket för lite. Vi skulle behöva få mycket regn, säger Jakob Bergengren på Länsstyrelsen.
Musslor kan flyttas
Och regnbehovet är enormt för att få upp flöden i den nivå som är normala eller bara tillfredställande. I Vetlanda är läget mest allvarligt. Börje Gunnevik som bor när ett av de drabbade vattendragen går regelbundet längs med ån och tar ofta kort på området. På en av bilderna kan man se ett mycket strömt vattenfall. Den bilden tog han 2012 men nu syns det nästan inget vatten alls på området.
Just det här vattendraget är ett av de få i länet där man har upptäckt att den rödlistade flodpärlmusslan föryngras. Därför överväger länsstyrelsen nu att flytta ett tusental musslor till en plats där det finns djupare vatten. Men det är inte en helt gratis och smidig lösning.
– Vi på länsstyrelsen har ett uppdrag att bevara den biologiska mångfalden. I det här fallet är det akut hotade stormusselarter i from av flodpärlmusslan. Vi har ett ansvar att bevara den och då måste vi flytta den till säkrare delar helt enkelt, säger Jakob Bergengren.
Behövs mycket regn
Flodpärlmusslan finns i 25 vattendrag i länet men bara på fem platser kommer det nya musslor. Det är en av landets mest ovanliga musslor o därför är den rödlistad men om länsstyrelsen ska slippa flytta musslor till en säkrare plats krävs det enorma mängder av regn.
– Normalt sätt kan vi säga till en dammägare att öppna luckorna och släppa på vatten. I det här fallet finns det ingen dammägare som kan öppna några luckor. Utan det är regn vi behöver, säger Jakob Bergengren på vattenenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län.