I rapporten Jämställdhet – öppna jämförelser har det sammanställts nyckeltal utifrån statistik i den kommunala databasen Kolada. Ju jämnare ett nyckeltal är mellan män och kvinnor desto högre ranking i förhållande till andra kommuner. Nyckeltal har tagits fram gällande områdena politisk representation, arbetsvillkor, hälso- och sjukvård, utbildning, äldreomsorg, kultur och fritid och ekonomiskt bistånd.
Långt ner på rankingen
Och i rankingen som gjorts hamnar kommunerna i Jönköpings län långt ner. Jönköpings kommun, som är bäst, hamnar först på plats 125 och sämst i rankingen av länets kommuner är Habo på plats 286.
– Det låter inte bra överhuvudtaget att vi hamnar så långt ner, säger David Svensson (S), kommunstyrelsens ordföranden i Habo.
Han har inte hunnit läsa rapporten, men säger att han ska ta del av den.
– Utifrån det får vi i kommunen sedan ta ställning till vad vi måste göra.
Även Vaggeryd och Gnosjö hamnar långt ner på rankingen på platserna 280 respektive 281.
Region Jönköping långt ner
Landets mest jämställda kommuner är enligt rankingen Stockholm, Sollentuna och Malmö.
Även landsting och regioner har rankats och där hamnar Kalmar i topp. Jönköping hamnar först på plats 19 av landets 21 län.
Rapporten Jämställdhet – öppna jämförelser bekräftar en rad redan kända brister när det gäller jämställdheten mellan män och kvinnor. Män dominerar fortfarande den politiska toppen i kommuner, landsting och regioner. Män har även högre löner och arbetar heltid i större utsträckning än kvinnor. Rapporten visar också att kvinnor lyckas bättre i skolan, men har lägre löner, sämre psykisk hälsa och är sjukskrivna mer än män.
Länets kommuner i jämställdhetsrankingen:
Jönköping 125
Gislaved 147
Mullsjö 151
Tranås 159
Nässjö 179
Sävsjö 204
Värnamo 214
Eksjö 217
Vetlanda 239
Aneby 246
Vaggeryd 280
Gnosjö 281
Habo 286
(totalt 290 kommuner)
Källa: jämställ.nu