– Trafikolyckor och att vara ute på våra vägar är en av våra farligaste arbetsuppgifter, säger Fredrik Björnberg räddningschef vid räddningstjänsten i Vaggeryd.
I Jönköping och på många andra håll i landet höll räddningstjänsten idag en tyst minut för att hedra den brandman som igår omkom i samband med en räddningsinsats vid E6:an i höjd med Munkedal. Olyckan är den tredje på kort tid där personal från räddningstjänsten omkommer.
– Det är djupt tragiskt och jag känner med kollegor och familjer till de drabbade, säger Fredrik Björnberg.
– Vi försöker göra bra planering för att det inte ska hända här och det har varit målet.
Spärra av vägar
Efter olyckan i Munkedal menar flera räddningstjänster i landet att man helt borde spärra av vägar efter en olycka. Det är en arbetsmetod som redan används här i länet, nästan alltid inledningsvis innan personalen har situationen under kontroll. Det är i början av en räddningsinsats och i slutet som är mest kritisk menar Fredrik Björnberg.
Sedan 2009 arbetar räddningstjänsterna i länet tillsammans med polisen, ambulanssjukvården och trafikverket utifrån gemensamma rutiner för att öka säkerheten.
– Vi kände redan då att trafiken ökade och att hastigheterna upplevdes högre. Då tog vi fram rutiner för exempelvis hur vi ställer våra fordon och hur vi skyltar upp.
Har det blivit värre?
– Ja personalen upplever att hänsynen inte är lika stor när vi är ute på trafikolyckor. Samspelet med trafikanterna är jätteviktigt, säger Fredrik Björnberg