• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Pirat-tv härva i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

98,5 miljoner kronor. Så mycket kräver tv-bolagen i skadestånd av de fyra män som misstänks ligga bakom en stor härva där betal-tv-kanaler distribuerats olagligt.

Under tisdagen inleds förhandlingarna i Göta hovrätt  mot de fyra män i Jönköping som förra sommaren dömdes för att ha varit inblandade i en stor pirat-tv härva.

Alla fyra männen dömdes av Jönköpings tingsrätt för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Men bara två av männen ansågs av tingsrätten vara skyldiga till att ha sålt utrustning vidare och ha organiserat så att hundratals andra har kunnat se kodade kanaler utan att betala till bolagen.

Riskerar stort skadestånd

Två av männen dömdes till villkorlig dom och skadestånd i miljonklassen. De övriga två männen fick dagsböter. Enligt åklagaren som överklagat domen bör männen dömas till fängelse och ett betydligt högre skadestånd.

– Jag menar att rör sig om ett stort nätverk och att verksamheten pågått under lång tid, sa då åklagaren Henrik Rasmusson till SVT Nyheter Jönköping.

Betal tv-bolagen vill ha ett skadestånd på 98,5 miljoner kronor och åklagaren vill att hovrätten dömer ut hela skadeståndskravet.

”Endast kompisnätverk”

Under förhandlingen i tingsrätten menade försvaret att det bara varit ett kompisnätverk och att åklagaren inte kunnat styrka hur många användare som utnyttjat tjänsten eller hur lång tidsperiod pirat-tv nätverket funnits.

De två andra männen dömdes enbart till 50 dagsböter för att själva ha använt de pirattillverkade korten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.