Priserna för bostadsrätter i Jönköping ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen bland studenter gör att många väljer att köpa sitt boende under studietiden. Det märks bland annat i Jönköping där mindre lägenheter i närheten av högskolan är mycket populära och har varit med och bidragit till en kraftig prisökning på bostadsrätter.

Det är inte bara i storstadsregionerna som bostadspriserna skenar. Siffror som Svensk Mäklarstatistik tagit fram åt SVT Nyheter visar att priserna har stigit kraftigt i länen även bortanför storstäderna. En villa i Jönköpings län är nästan en miljon dyrare nu än för tio år sedan.

Men främst är det bostadsrättspriserna som ökat.

LÄS MER: Bostadsrättspriserna steg med 28 procent

Bostadsbrist bland studenter

– Det beror på flera faktorer. Dels bor vi i en region med låg arbetslöshet, dels har vi bra kommunikationer till Malmö, Göteborg och Stockholm men mycket beror på studenterna på högskolan, säger Maria Wictoran, fastighetsmäklare i Jönköping.

När studenterna inte har någonstans att bo är det många som väljer att köpa sin lägenhet när de påbörjar sina studier och i de allra flesta fall säljer de sedan med vinst.

– Det är ju främst mindre lägenheter på Torpa och kring högskolan som drivit på den här ökningen, säger Maria Wictoran.

Hon ser inga tendenser till att utvecklingen ska avta men tror ändå att de nya bolånekraven gör att marknaden kommer att stabilisera sig något.

En miljon dyrare

I flera län har priserna mer än trefaldigats under en tioårsperiod.

• Östergötland (+236%)

• Dalarna (+217%)

• Värmland (+204%)

• Jönköping (199%)

I de här landsdelarna har en trerummare på 75 kvadrat blivit ungefär en miljon kronor dyrare.

På väg att bli storstad

– Att låna en extra miljon kostar under tusenlappen i dag. Det klimatet har vi haft i mer än fem år. Under den tiden har respekten för pengar minskat. Det finns ingen dramatik i en miljon kronor längre, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Dessutom är utbudet lågt, framförallt i centrala Jönköping, vilket gör att det kommer många spekulanter på visningarna.

– Jönköping har gått från att vara en småstad till att vara på god väg att bli en storstad, säger Wictoran.

LÄS MER: Villapriserna ökade mest i Vetlanda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.