Foto: Linda Mathillas

Pulsträning ökade elevernas närvaro

Uppdaterad
Publicerad

– Vi märker bland annat att eleverna kan koncentrera sig bättre, säger idrottsläraren Daniel Berg efter att hans elever kört pulshöjande träning i ett år.

Just nu är flera skolor i Jönköpings län på väg att dra igång daglig pulshöjande träning för eleverna. På Norrtullskolan i Eksjö testas det här av elever i årskurs 5 sedan ett år tillbaka.

Varje morgon börjar femteklassarna med ett pulsträningspass på 20-30 minuter.

Samma modell har testats under en längre tid på en skola i Valdermarsvik och där har man sett att bland annat inlärningsförmågan ökat påtagligt hos eleverna.

– Det finns studier som visar att man kan få fördubblade chanser att nå godkänt i kärnämnena och når man dit är det ju fantastiskt, säger Daniel Berg.

Barnen blir friskare

Genom pulsbandet kan eleverna på en stor tavla i idrottsalen följa hur de ligger till. Målet är att hålla sig mellan 60 och 80 procent av sin maxpuls för bästa effekt.

Även om projektet bara varit igång i två terminer menar Daniel Berg att de redan har sett goda resultat. Bland annat har närvaron ökat.

– Barnen blir ju friskare. Immunförsvaret blir bättre. Kunskapsmässigt har vi inte hunnit mäta så mycket än men vi märker att barnen kan koncentrera sig bättre och har en ökad förmåga att fokusera.

Stort intresse

De elever vi träffar på skolan trivs med att gympa varje dag.

– Man känner sig mycket piggare. Man är med mer på lektionerna, säger Edit Almquist.

Martin Josefsson berättar att han tidigare kunde ha svårt att sitta still men att det tack vare pulsträningen blivit lättare.

– Det är kul. Man lär sig mer på lektionerna nu, säger han.

Pulsträning vid sidan om den vanliga idrottsundervisningen planeras nu på flera skolor i länet. Det har SVT Nyheter Jönköping berättar om tidigare. Två klasser på Njudungsgymnasiet i Vetlanda är redan igång och likaså på Junedalskolan i Jönköping.

Enligt skolchefen i Eksjö finns ett förslag att införa pulsträning för alla mellanstadieelever från och med nästa höst. Beslut ska fattas inom kort.

Många vinster

Daniel Berg hoppas på sikt att alla elever ska få samma möjlighet även om det rent praktiskt kan vara svårt.

– Det är svårt rent schematekniskt och med personal och lokaler, men eftersom fördelarna är så stora ser jag fram emot att man kan lösa det.

Och han tror att vinsterna på sikt kan bli betydligt större.

– När jag ser att man jobbar på det här sättet börjar man tänka på att sjunkande skolresultat delvis kan förklaras med att vi har en så stillasittande livsstil som vi har idag. Är det så har vi stora möjligheter att påverka det genom att arbeta på det här sättet, säger Daniel Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.