Region Jönköping är långt ifrån ensamt om att ha rehabkoordinatorer för att hjälpa sjukskrivna att komma tillbaka till arbetet. Men det som görs i regionen ses ändå som så framstående att den nu är med och tar fram nationella rehabmetoder för att minska sjukskrivningstalen.
Regeringen har i sitt åtgärdsprogram för minskad sjukfrånvaro nu tillsatt en arbetsgrupp för att se till att rehabiliteringskoordinator blir en permanent yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården. Totalt satsas 420 miljoner kronor för 2017.
Inlånas till SKL
Ann-Britt Ekvall, som är processledare i Region Jönköpings län, är inlånad till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att sprida det framgångsrika arbetet som gjorts här de senaste tio åren.
– Man har ju sett att det har varit framgångsrikt. I början var det projektanställningar i regionen, men när vi såg effekten av det så blev det permanent, säger hon. Nu finns de på alla vårdcentraler i länet och på sjukskrivande kliniker.
En rehabkoordinator finns med i kontakten mellan den sjukskrivne, hälso- och sjukvård och arbetsgivare eller arbetsförmedling och jobbar lite som ”spindeln i nätet”.
”Lättare än att jaga fatt i doktorn”
– Jag tror patienten känner sig tryggare, det är lättare att få tag i rehabkoordinatorn än att jaga fatt i doktorn och i vissa fall kan koordinatorn stödja i samtalen mellan instanserna.
Målet är inte minska antalet sjukskrivningar, utan att göra dem så effektiva som möjligt, så den sjukskrivne kan komma tillbaka till jobbet snabbare.
– Vi kan se till att det blir kortare perioder och medverka till att insatserna blir rätt insatser. Det är svårt att hindra en sjukskrivning och det är ju inte heller hälso- och sjukvårdens uppgift, säger Ann-Britt Ekvall.
Lots genom instanserna
Caroline Grahn arbetar som rehabkoordinator i Värnamo. Hon tror att hennes arbete betyder mycket.
– De jag kommer i kontakt med är ofta väldigt positiva. De ser det som om de får en lots genom och i de olika instanserna och det är ett bra stöd för den som redan är utsatt.