Foto: Håkan Montelius

Junedalsskolan stängd efter inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Junedalsskolan i Jönköping är stängd idag. Orsaken är ett omfattande inbrott under natten.

– När man kom till skolan så märkte man ju att det var lite oroligt bland alla som kom, det var ju inte som vanligt säger Frances Carlsson som går i åttan på Junedal.

När elever och lärare kom till Junedalskolan idag på morgonen möttes de av stängda dörrar och avspärrningsband. I ett meddelande till elever och föräldrar har det nu under morgonen informerats om att undervisningen är inställd på skolan.

Skolinbrott i Sydsverige

– Jag hade hoppats att få vara i skolan idag för på fredagar har vi de roligaste lektionerna, säger Alva Englund Rödin som också går i åttan.

Skolan avspärrad

Polisen spärrade under morgonen av  skolan och genomförde en teknisk undersökning. Enligt polisen handlar det om teknisk utrustning som stulits.

– Ett 20-tal dörrar är uppbrutna inne i skolan så det är många utrymmen som blivit genomsökta, och ett antal datorer fattas, säger polisens presstalesman Lasse Johansson.

Vid lunchtid var det ännu osäkert hur tjuvarna tagit sig in i skolan. Just nu pågår det renoveringsarbeten på skolans fasad och det finns ett antal byggnadsställningar runt skolan, men om det på något sätt underlättat för tjuvarna att ta sig in är oklart i nuläget.

– I nuläget kan vi inte svara på hur de tagit sig in, säger Lasse Johansson.

Biträdande rektor Krister Gren säger till SVT Nyheter Jönköping att det är ett mycket omfattande inbrott och han hittills sett att flera datorvagnar fattas.

– Jag vet inte hur många dörrar de brutit upp, men det verkar som om de varit inne i alla arbetslagsrum, kontor och klassrum, säger han.

Håller stängt

Skolan har i samråd med polisen beslutat att stänga skolan under dagen och de knappt 800 eleverna på skolan får istället vara hemma.

– Tyvärr hade vi inga andra alternativ eftersom polisen behövde ha tillgång till lokalerna för att göra sitt arbete, säger grundskolechef David Norrfjärd.

Enligt David Norrfjärd hoppas man kunna öppna skolan som vanligt på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet