Med den senaste flyktingvågen har svenska kyrkor kommit i kontakt med fler flyktingar som vill lämna islam.
Ali och Rami flydde båda från krigets Syrien och har konverterat i Sverige.
Båda uppger att de tidigare varit muslimer och kom i kontakt med kristen tro genom kyrkornas flyktingarbete.
– De började be för alla människor oberoende av bakgrund eller religion. Jag tänkte att den som ber utan att få något för det måste ledas av en kraft och jag försökte ta reda på vad den var, säger Ali.
Han berättar också att kriget i Syrien påverkat hans syn på livet. Rami håller med.
– Jag kom från en muslimsk familj, men tyckte inte om islam eftersom jag sett vad som hänt i mitt land, säger han.
Rädda för radikala muslimer
Ali och Rami heter egentligen något annat. De vill vara anonyma eftersom de är rädda för vad radikala muslimer kan utsätta dem för här i Sverige.
– Man insinuerar att man kommer döda den som lämnar religionen. Man blir utesluten ur gemenskapen och nästan hatad i samhället man lever i, flyktingförläggningen i det här fallet, säger Ali.
Båda uppger att de är rädda.
– Jag har inte råkat ut för något sådant för jag har hållit allting hemligt. Jag litar på att de som vet inte berättar något för dem som kanske skulle vilja skada mig, säger Rami.
Läs mer: Islamolog om varför hoten och påtryckningarna sker
Ingvar Briland, präst i Jönköpings pastorat, bekräftar bilden att konvertiterna är utsatta.
– Jag vet dem som utsatts för ganska hårda påtryckningar. Man har ett socialt nätverk som man tappar helt och hållet och det är påfrestande, säger han.
Risker diskuteras
Och just riskerna för flyktingar som konverterar från islam till kristendom är något som nu diskuteras inom Svenska kyrkan på flera håll i landet.
– Om man inte fått uppehållstillstånd och tvingas tillbaka till sitt hemland så kan det tänkas att man där får det väldigt svårt och tufft, säger Ingvar Briland.
Men det finns även andra diskussioner runt konvertiterna. Präster har uppmärksammat att det går rykten inom vissa grupper av flyktingar att det är lättare att få uppehållstillstånd i Sverige om man konverterar, vilket inte stämmer.
– Det är alltid svårt att veta eftersom det inte finns några instrument att mäta äktheten i ett sådant beslut. Man får se till förhållanden och försöka göra en bedömning, säger Ingvar Briland.
Fått uppehållstillstånd
Men Rami har redan fått uppehållstillstånd i Sverige. Ali däremot är rädd för vad som kan hända med honom om han utvisas tillbaka till Syrien .
– I den rådande situationen i Syrien, med den extremism som finns där vore det inte bra att återvända dit, säger han.
Svenska kyrkan uppger att de brukar informera muslimer som vill konvertera till kristendom om riskerna konvertiterna utsätter sig för, men Ingvar Briland menar att frågan inte är enkel.
– Jag tror inte man ska förhasta sig utan vila lite på det hela. Det kan ju inte vara förbjudet att konvertera heller, säger han.