Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen bevakar Gais-supportrarna på väg upp till Stadsparksvallen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Supportrar sprängde sönder fönster – polisen jobbar med högriskmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stökigt och bråkigt i centrala Jönköping i natt när många fotbollssupportrar från Göteborg har anlänt inför matchen mot J-Södra idag. På ett hotell gick ett fönster sönder när en fyrverkeripjäs detonerade.

 I klippet: Boel Dahleman, biträdande lokalpolisområdeschef, kommenterar hur polisen jobbar med matchen.

Det väntas storpublik till matchen mellan J-Södra och Gais i superettan idag. Hittills är över 5 000 biljetter sålda till matchen. Gais har chansen att gå upp i allsvenskan och över två tusen Gais-supportrar kommer att vara på plats.

Bråkigt och stökigt

Och enligt uppgift var det drygt femhundra Gais-supportrar som hade tagit in på hotell inför matchen.

– Det har varit stökigt och bråkigt i centrala Jönköping i natt. Det har bland annat tänts bengaler på stan och i ett hotellrum avfyrades en fyrverkeripjäs som gjorde att ett fönster gick sönder, säger Angelica Forsberg, polisens presstalesperson.

Till Aftonbladet har polisen bekräftat att det var Gais-supportrar som tände fyrverkeripjäsen på hotellet. Ingen person skadades men brandlarmet gick. Banden spred sig aldrig vidare men det fanns en viss brandrisk med tanke på gardiner och liknande i hotellrummet.

Ärendet är rubricerat som skadegörelse samt allmänfarlig vårdslöshet.

Polisen förbereder sig inför matchen

– Vi har vidtagit åtgärder inför matchen som vi bedömer är lämpliga för att få det lugnt så att publiken kan ha en kul och trevlig stund. Vi har tagit höjd för att det kommer att vara mycket folk på plats, säger Angelica Forsberg.

Polisen eskorterade Gais-supportrarna när de gick från centrala Jönköping upp mot Stadsparksvallen inför matchen.

Matchen slutade 2-0 till Gais som därmed gick upp i allsvenskan. J-Södra ligger på negativ kvalplats med en omgång kvar av superettan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.