Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Eskil Laago, ordförande i Hallby cykelsektion, om glädjen över att tillsammans med IKHP få arrangera ungdoms-EM i mountainbike 2024/2025. Foto: Eskil Laago/Jonas Tubbin

Ungdoms-EM i mountainbike till Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det officiellt att ungdoms-EM i mountainbike kommer att arrangeras i Jönköpings kommun 2024 och 2025. Första året kommer tävlingen vara förlagd på IKHP i Huskvarna och året därpå avgörs tävlingarna på arenan vid Hallbystugan i Jönköping.

– Det kommer bli bra utmanande banor, säger Malin Lindgren tävlingsansvarig för mountainbike på Svenska cykelförbundet.

Cirka 800 ungdomar från ett 30-tal länder väntas delta i tävlingarna.

– Det känns roligt att vi återigen tillsammans med föreningarna i Jönköping får chansen att arrangera ett internationellt mästerskap Sverige, säger Malin Lindgren.

EM 2016

Det är inte första gången stora cykeltävlingar på hög nivå arrangeras i Jönköping. Flera nationella och europeiska mästerskap har ägt rum här genom åren, till exempel EM i mountainbike på Huskvarnaberget.

– Senast det begav sig var EM 2016 för elit och junior, nu blir det fokus på ungdomar i stället då Europeiska cykelförbundet valt att lägga ungdoms-EM i Jönköping, säger Anders Ljungberg från IKHP Huskvarna.

SM i mountainbike arrangerades vid Hallbystugan 2014 och därefter har man arbetat kontinuerligt med tävlingar vilket gjorde att spåren utvecklats kontinuerligt och att antalet cyklister ständigt ökar.

Mountainbikesporten har den senaste tiden växt i hela landet, mer om det i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både unga och gamla vill lära sig cykla mountainbike, men föreningarna tvingas säga nej då det saknas ledare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.