I Vaggeryds kommun är saneringsarbetet redan igång. Ett bidrag för arbetet skulle minska kostnaderna, och i förlängningen även hyrorna. Foto: Ellen Nilsson/SVT

Vaggeryds kommun först att söka saneringsbidrag för att bygga fler bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Koppar, nickel och oljerester, det är vad Vaggeryds kommun vill sanera från marken där ett nytt bostadsområde ska byggas. Men arbetet kostar och därför hoppas nu kommunen få ta del av det nya bidraget.

Det centrala kvarteret Tor i Vaggeryd har ingen ren historia. Här har industrier släppt ut bland annat impregneringsmedel och metaller. Därför ligger nu en ansökan på 6,8 miljoner kronor för sanering på Naturvårdsverkets bord.

– Vi söker för att komma igång med saneringen, för att få billigare bostäder och framförallt bebygga förorenad mark, Magnus Ljunggren teknisk chef i Vaggeryds kommun.

Kommunen är den första i länet att ansöka om bidraget. Det nu aktuella bostadsområdet har diskuterats i många år, trots det anser Magnus Ljunggren att saneringsbidraget varit en morot i arbetet.

– Det påskyndar ju viljan att vilja sanera och bygga bostäder, säger Magnus Ljunggren.

Vem är det som gynnas om ni får bidraget?

– I slutänden är det hyresgästerna, eller att vi får in hyresgäster och att vi kan bebygga hela marken.

Dubbel vinst

Bidraget kan sökas av kommuner och statliga aktörer som vill bygga bostäder på förorenad mark. Regeringen avsätter 300 miljoner kronor per år under 2016 och 2017 tilll bidraget, därefter 200 miljoner kronor per år.

Förhoppningen är att bidraget gör saneringsarbetens omkostnader mindre avskräckande. På så vis kan fler bostäder byggas samtidigt som de fria gifterna minskar.

– Signalen är tydlig. Man vill ha igång bostadsbyggnationen och samtidigt göra miljövinst genom att sanera, säger Magnus Ljunggren.

I Vaggeryd ska totalt 6.000 kubikmeter förorenad mark bort före bostäderna kan börja byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.