Foto: SVT

Vill locka blivande socionomer

Uppdaterad
Publicerad

Socionombristen gör att konkurrensen om arbetskraften är stor bland länets kommuner. I Jönköping prövar man ett nytt sätt att locka blivande socionomer.

Efter årsskiftet anställer kommunen ett tiotal studenter i ett traineeprogram på socialförvaltningen.

– Det är stor konkurrens om socionomerna, de har ett brett arbetsfält idag. Det är många som jagar dem och då måste vi visa oss som en attraktiv arbetsgivare, säger Lena Pettersson, personalchef på socialförvaltningen i Jönköpings kommun. 

En dag i veckan

Den planerade praktikanställningen har plats för drygt tio studenter, som sen kan få jobba som handläggare inom exempelvis barn- och ungdom, äldreomsorg eller ekonomiskt bistånd.

Studenter som går de sista två terminerna på socionomprogrammet kan söka traineeprogrammet. Där erbjuds man en anställning, en dag i veckan under tiden man går färdigt studierna. 

– Det är tänkt att man kommer in och arbetar hos oss under utbildningen och när man sen är färdig med utbildningen så placeras man in på något av våra myndighetskontor, berättare Lena Pettersson, personalchef på socialförvaltningen.

Varför är det attraktivt?

– För att man får en koppling mellan studier och arbete under studierna och att man får en tillsvidareanställning redan under utbildningen.

Stora valmöjligheter

Hälsohögskolan i Jönköping utbildar socionomer och prognosen säger att det finns gott om jobb framåt.

Arbetsmiljö och lön är viktigt för studenterna när de ska välja arbetsplats och flera av dem kommer att vilja prova sig fram.

– Som det är nu, så har vi ganska stora valmöjligheter och det är viktigt för mig att ha valmöjlighet och kunna ställa krav så att det blir bra där man jobbar. Annars tror jag inte att man kan göra ett bra jobb, säger Emil Lampret, som går tredje terminen på socionomprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping.

Där går vi också Emelie Gartzell som tror att hon vill jobba med familjerätt i framtiden.

– Om man har möjlighet testa flera olika inriktningar så hittar man en väg till vad man själv sen verkligen vill jobba med.

Mycket teori

Jönköpings kommuns nya försök på att knyta upp studenter tidigt får lite olika omdömen.

– Eftersom vi läser så mycket teori så är det bra att kunna sätta yrket i ett sammanhang och få möta olika situationer man kan komma att hamna i, så jag tycker att det är en jättebra möjlighet, säger Emelie Gartzell. 

– Jo, jag tror att det kan vara bra, samtidigt som det kan bli så att man låser sig för tidigt om man får ett jobberbjudande av en arbetsplats i termin sex. I termin sju gör vi ju vår C-uppsats och då kanske man får andra tankar om vad man vill göra, menar Emil Lampret.

Stor personalomsättning

Intresset har för traineeprogrammet på Jönköping kommun har hittills inte varit så stort som man hade hoppats och ansökningstiden har förlängts.

Jönköpings kommun skulle i dagsläget kunna anställa 25 socionomer, om de bara fanns.

Personalbristen bland biståndshandläggare har i Jönköping, precis som i många andra kommuner, lett till att skyddsombud slagit larm om för tuff arbetsmiljö och sjukskrivningar.

– Vi har arbetsplatser som har haft en stor personalomsättning, där vi haft problem att återbesätta tjänsterna. Där har arbetsbelastningen varit tung och vi jobbar med att förändra organisationen och med rekrytering. Traineeprogrammet är ju en del av det, att faktiskt komma tillrätta med de bekymmer vi har, säger Lena Pettersson, personalchef på socialförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.