Annorlunda vägskyltar i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har Haparanda satsat på skojfriska vägskyltar vid bland annat övergångsställen.

Det är ett led i att försöka göra det gamla centrumet mer levande.

Skyltarna vid övergångsställen uppmanar folk hoppa, skutta, dansa och spela gitarr. Helt enkelt att ha det roligt när man går över gatan.

– Idén med de skyltarna kom från en haparandabo via sociala medier, berättar Therese Östling, som är ledare för projektet ”Gör om staden”.

Projektet är två-årigt och denna sommar har kommunen alltså fokuserat på annorlunda skyltar. Det finns även gula skyltar som visar olika platser både nära och fjärran från Haparanda.

– De blåa skyltarna har blivit en viral succé och jag ser dagligen folk som fotar dem. Och ibland följer de anvisningen på skylten och hoppar eller skuttar eller något annat som skylten talar om, skrattar Therese Östling.

Projektet kom till förra året när det var alltför uppenbart att det gamla centrumet som nu kallas för ”Gamla staden” började tvina bort. Butiker hade lagts ner och människorna rörde sig i stället i affärsområdet kring det stora möbelvaruhuset.

– Jag tycker att vi har lyckats. Det gamla centrumet börjar bli mer levande och det finns inte så många tomma lokaler i gamla staden längre, säger Therese Östling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.