Joakim Lindholm, Byggnads ordförande i region Norrbotten, intervjuas av SVT och riktar skarp kritik mot Kiruna kommun som inte kräver att entreprenörerna tecknar kollektivavtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Joakim Lindholm, Byggnads ordförande i region Norrbotten, rikta skarp kritik mot Kiruna kommun som inte kräver att entreprenörerna tecknar kollektivavtal. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Byggnads dundrar – vill att Kiruna kommun kräver kollektivavtal: ”Sämst i klassen”

Publicerad

Kiruna kommun är sämst i Norrbotten när det kommer till att anlita byggbolag med kollektivavtal. Det menar fackförbundet Byggnads i Kiruna, som riktar skarp kritik mot kommunen.

Nu vill de att kommunen ska kräva kollektivavtal – i alla steg.

Byggnads vill att Kiruna kommun skriver in i anbuden att entreprenörerna förbinder sig att teckna kollektivavtal – i alla steg från huvudentreprenören till samtliga underleverantörer.

Vill att entreprenörer portas

Fackförbundet vill också att entreprenörerna som vägrar att skriva kollektivavtal portas.

– Kiruna kommun sticker ut tydligt och är allra sämst i klassen med att bidra till de schyssta villkor vi eftersöker, säger Joakim Lindholm ordförande i Byggnads region Norrbotten.

Kan inte kontrollera tid och lön

Kollektivavtalet är en överenskommelse mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationen.

– Det innebär att vi är transparenta och har insyn att kunna kontrollera att de löner och ersättningar som ska betalas faktiskt betalas ut, säger Lindholm och fortsätter:

– Kollektivavtalet är även ett försäkringsskydd och reglerar arbetstider. När Kiruna kommun inte kräver kollektivavtal har vi ingen kontroll över vilken lön eller arbetstider de haft i exempelvis bygget av garaget i kvarter 1 som kommunen beställt.

I klippet berättar Joakim Lindholm om hur det kan gå till Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.