Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du delar av den livsfarliga jakten i centrala Piteå som går mellan bilar, korsningar och hustomter. Foto: Polisen

Polis jagade ung mopedförare i vild jakt genom Piteå – får behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Den mc-polis som har åtalats för tjänstefel sedan han följde efter en 15-årig mopedförare i Piteå förra sommaren kommer inte att bli av med jobbet om han fälls, enligt ett yttrande från Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

Den intensiva polisjakten den 9 augusti 2022 gick bland annat över cykelbanor och genom en villaträdgård.  När den flera minuter långa jakten tog slut och 15-åringen stoppades blev han anmäld för olovlig körning.

Särskilda åklagarkammaren och chefsåklagare Nicklas Englund väckt åtal mot polismannen efter den vilda  jakten på mopedföraren. Enligt åklagaren fanns inte de synnerliga skäl för ett efterföljande som enligt bestämmelserna krävs.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd har yttrat sig i ärendet på begäran av tingsrätten och  tycker alltså inte att polisen agerat fel. Huvudförhandlingen mot polisen kommer att hållas den 26 april vid Luleå tingsrätt.

I klippet ovan ser du delar av den livsfarliga jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.