Förslaget: Ge läkarna 8.000 mer i månaden för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens rödgröna regionledning har i dag presenterat ett förslag som ska minska behovet av att hyra in läkare. Distriktsläkare som arbetar kvar i länet under fyra år kan få en pensionspremie på upp till 8.000 kronor per månad.

Det är ett välkänt faktum att kostnaderna får inhyrd vårdpersonal ökar inte bara i Norrbotten utan även på nationell nivå.

Ska minska behovet

Tillsammans med andra regioner och landsting har Region Norrbotten som mål att bli oberoende av inhyrd personal 2019.

Stafettläkare i Norrbotten

– Nu lägger vi ett förslag som kommer att ge större kontinuitet och kunna minska behovet av inhyrda läkare inom primärvården, säger Maria Stenberg (S), regionstyrelsens ordförande.

Så ser förslaget ut

Förslaget innebär att specialister inom allmänmedicin som tecknar sig för att jobba inom Region Norrbottens primärvård i minst fyra år får en särskild ”stanna-kvar-premie” utöver lön och pension. Premien består av pensionsinbetalningar i en kapitalförsäkring som tillfaller läkaren efter att han eller hon har tjänstgjort som allmänläkare i fyra år.

Den som arbetar heltid i fyra år får en pensionsavsättning på 8.000 kronor i månaden. Den som jobbar minst 75 procent får 5.000 kronor per månad och den som jobbar minst 50 procent får 3.000 kronor per månad.

– Inom regionen har vi mycket fördelaktiga pensionsvillkor inom vårt avtal, vilket man kanske inte tänker på om man funderar på att byta arbetsgivare. Stanna-kvar-premien främjar kontinuiteten för patienten och gör våra redan förmånliga pensionsvillkor ännu bättre för den enskilde allmänläkaren, säger Agneta Granström (MP).

Hoppas på en förändring

Politikerna hopppas nu att läkarna ska välja att stanna i Norrbotten och att det kommer att ge en bättre kontinuitet för patienterna i mötet med läkarna och att arbetsmiljön ute på hälsocentralerna ska bli bättre  om det inte är samma omsättning på inhyrd personal.

– Med det här är jag helt övertygad om att vi kan bemanna hälsocentralerna och flytta vården närmare norrbottningarna, säger Glenn Berggård (V).

Förslaget ska behandlas av regionstyrelsen den 31 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet