Genombrott i Alzheimersforskningen

Uppdaterad
Publicerad

Forskningen kring Alzheimers sjukdom har nu tagit ett stort steg närmare ett botemedel av sjukdomen, och några av forskarna finns i Luleå.

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Luleå Tekniska Universitet har i samarbete med ett danskt och ett brittiskt universitet för första gången någonsin lyckats bestämma strukturen på det ämne som bildas i hjärnan och leder till Alzheimers Sjukdom. Vilket innebär att de lättare kan förstå vad som händer i hjärnan när personer drabbas av sjukdomen. I dagsläget finns ingen medicin som kan bota Alzheimers men detta är ett viktigt steg på vägen.

-Jag tycker det är ett jättestort genombrott och nu kan vi använda det här för att forska vidare för att försöka ta fram olika mediciner, säger Oleg Antzutkin professor på LTU.

Forskare i Göteborg tittar även på möjligheter att ta fram ett vaccin mot Alzheimers. Men än är det flera år kvar innan något botemedel finns enligt Antzutkin. Idag är omkring 98 000 Svenskar drabbade av demenssjukdomen och i vissa delar av Norrbotten finns en mutation som gör att Alzheimers kan uppstå redan vid 50 års ålder. Mutationen sägs finnas bland annat i Kalixtrakterna. I väntan på ett botemedel så är rekommendationen, från Oleg Antzutkin, att äta Gurkmeja.

-Det finns flera studier som visar att Gurkmeja är bra, både mot Cancer och Alzheimers.

-Det är även intressant att i Indien där kryddan är en vanlig del av matlagningen så är det betydligt mer ovanligt med Alzheimers sjukdom än här i Sverige, avslutar Oleg Antzutkin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.