Foto: TONY TYE/TT/SVT

Tjuvarna gömde vigselring i ketchupflaska

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) är en av de som drabbats av ett vardagsbrott, men inbrottsligan åkte fast samma dag och ett viktigt bevis var hennes mans vigselring som tjuvarna gömt i en ketchupflaska.

Det var en vanlig vardag i Arvidsjaur och vid halv nio-tiden på morgonen åkte Lotta och Patrik Åman till sina jobb.

Vid tiotiden skulle det komma en ventilationskontrollant till villan och han ringde till Patrik Åman med ett oroväckande besked.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Vigselring i ketchupflaska

– Han sa till Patrik att vi var utsatta för ett inbrott och han trodde att det pågick just då. Så han satte sig i bilen och åkte hem, men då hade ligan redan flytt fältet, säger Lotta Åman.

Deras byte blev kontanter, guldföremål, ett par tennisskor och Patrik Åmans vigselring.

– De genomsökte hela huset och vigselringen låg i en låda i nattduksbordet så den tog de, men de åkte fast i Jokkmokk fyra timmar senare, säger Lotta Åman.

Polisen hittade det samlade stöldgodset från flera inbrott i bilen, bland annat en del av Åmans grejer.

– Polisen hittade vigselringen i en ketchupflaska i bilen och det var på så sätt de fick fast dem. Vigselringen var ett viktigt bevis mot ligan, säger Lotta Åman.    

I en ketchupflaska...?

– Ja, de gömmer väl stöldgods på så sätt och min man fick tillbaka vigselringen några veckor senare. Däremot blev vi av med pengarna och en guldring.

Sov med fiskeklubba

Och även om inbrottet inträffade för några år sedan så är familjen fortfarande påverkad av det som hänt.

– Vi var helnöjda med polisens insats, men det är väldigt integritetskränkande och det känns otryggt att vi haft främmande människor i huset som stulit av oss. Sonen sov med en fiskeklubba under kudden i ett halvår, så för honom var det jobbigare än för oss, säger Lotta Åman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet