Foto: Privat/SVT

Han fick nattbesök – okänd man ville plocka pokémon

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Arvid Nordvall från Gällivare satt uppe och spelade datorspel då en okänd man ryckte i ytterdörrens handtag. ”Jag trodde att det var en inbrottstjuv”.

Det var vid 01.00 i går kväll som Arvid Nordvall var med om något som han fortfarande är lätt chockad över.

– Det var det sjukaste jag har varit med om, säger han och skrattar.

Försvarade sig med paraply

Arvid satt och spelade datorspel då någon började rycka i ytterdörrens handtag.

– Vi har en dörr med glasfönster som ytterdörr och då ser jag hur någon står och lyser in med en ficklampa samtidigt som det rycker. Jag trodde direkt att det var en inbrottstjuv, det var det första jag tänkte.

Han gick fram till dörren med ett paraply bakom ryggen som var det bästa han kunde hitta för att försvara sig.

Sedan öppnade han dörren på glänt och frågade vad personen ville. Utanför stod en okänd man i fjällutrustning.

– Han sa ”Ursäkta, jag såg att det lyste hemma hos er .. och det är så här att ni har en jätteviktig pokémon i hallen. Kan jag bara få ta ett kliv in och blippa den?”

Arvid Nordvall blev så ställd att han bara backade och sa ja. Mannen tog då ett stort kliv in i lägenheten, blippade sin pokémon, mumlade lite och gick ut lika snabbt.

– Jag var så ställd att jag inte visste hur jag skulle reagera. Han var lite klädd som en fjällvandrare. Han verkade ha varit ute ett bra tag på pokémonjakt, säger Arvid Nordvall från Gällivare.

”Krock i skallen”

Han har själv inte spelat spelet men har läst om det i sociala medier och i media. Han är dock sugen på att testa när det lanseras i Sverige, men kommer då att hålla sig på öppna ytor och inte ringa på hos okända människor.

– Och jag trodde aldrig att en pokémonhysteri skulle nå till Gällivare! Och hem till mig. Det blev en krock i skallen.

Märkbara konsekvenser

Mobilspelet Pokémon Go har blivit en enorm succé sedan det släpptes förra veckan i Australien, Nya Zeeland och USA.

Spelet har fått tusentals människor att gå runt i verkligheten och med hjälp av sina mobiltelefoner leta efter påhittade virtuella varelser i affärer, bibliotek och parker. Mobilspelet har redan fler användare än Twitter.

Men likt Arvids fall så har det även uppstått märkbara konsekvenser i verkligheten som olyckor i trafiken då personer korsat gator oaktsamt.

I huvudstaden Washington DC har museet till minne av Förintelsens offer gått ut med en vädjan om att sluta fånga Pokémon på området.

– Folk har ju gjort värre saker i världen än att stiga in i min hall. Men det är sjukt att ett spel kan påverka människor så mycket. Det är lite läskigt faktiskt.

Blippat den själv

Så här i efterhand kan han nästan ångra att han släppte in mannen som tog den värdefulla pokémonfiguren.

– Det kanske var dumt. Man borde kanske ha blippat den själv när man kunde spela. Det verkar ju ha varit en viktig pokémonfigur, säger han och skrattar till.

FAKTA: DETTA ÄR POKÉMON GO

Pokémon Go är ett spel som laddas ner som en applikation i en smart telefon och går ut på att hitta och fånga in olika Pokémon-figurer.

Genom telefonens positioneringssystem får du indikationer om var runt omkring dig du kan stöta på varelserna, och så gäller det att kika i mobilen på rätt ställe för att upptäcka dem.

Figurerna kan sedan tränas upp för att bli starkare och användas i strid på olika sätt mot andra spelare.

Spelet har ännu inte lanserats i Sverige men för tekniskt kunniga går det att få tillgång till spelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.