Elisabeth Eliasson visar upp ett av två våningsplan där olika föreningar samlas under Handikappföreningarnas Samarbetsorgan HSO. Totalt har HSO närmare 3 000 medlemmar i Piteå. HSO har hyrt lokalerna på Strömgården sedan 22 år tillbaka. Då de nu ska omvandlas till bostäder för nyanlända måste föreningarna flytta till en nedlagd skola i Djupviken, några kilometer från nuvarande område.
– Till Strömgården kan många ta sig gående eller med permobiler eller rullatorer. Men att ta sig till Djupviken gör att många måste ta färdtjänst, och det kostar pengar som många kanske inte har, säger Elisabeth Eliasson för Reumatikerföreningen.
Dyra kostnader
Det är inte enbart avståndet som oroar – utan även de ekonomiska frågorna.
– Vi vet inga ekonomiska förutsättningar för flytten. Blir det för dyra kostnader och tillgängligheten inte blir bra, då kommer inte vår förening att fortsätta, säger Carina Lindegren på Demensföreningen.
På Piteå kommun säger man att lokalerna på Djupviken är det enda man kan erbjuda i nuläget. Lokalen ska även renoveras om så att det passar föreningarnas medlemmar. Det finns även gott om parkeringsplatser och lokaltrafiken passerar en gata bort, säger Ylva Sundkvist, kommunchef på Piteå kommun till SVT Norrbotten.
Ställer grupper mot varandra
Handikappföreningarnas Samarbetsorgan HSO tycker också att man ställer två grupper i samhället mot varandra då deras gamla lokaler ska ges till nyanlända.
– Som de har gjort nu i denna kommun. Då ställer de svaga grupper mot varandra. Det medför mer problem än vad man kan tro. Det är precis så här man gör när man vill skapa problem i ett samhälle. Självklart ska vi ta emot och hjälpa, men inte på bekostnad av andra grupper, säger Carina Lindegren.
Ylva Sundkvist säger till SVT Norrbotten att det aldrig fanns någon tanke om att ställa två grupper mot varandra. Strömgården är bara mest lämpat som bostäder då det tidigare har varit ett gammalt äldreboende.