– Det är helt korkat, en helt galen idé. Antingen blir det ingen besparing eller så blir det väldigt dåligt för de här barnen, säger Peppi Nash, förälder i Rosvik.
Familjen Nash flyttade till Rosvik från Boden för två år sen för att deras son, som nu går i första klass, skulle få sina behov tillgodosedda på Solanderskolan. Det handlar om mindre barngrupper, ljudisolerade rum, tekniska hjälpmedel och lärare med kunskap om hörselskadade.
– Solanderskolans hörselklasser var enda orsaken till att vi flyttade hit. Jag fick mycket längre pendlingsavstånd till och från jobbet men tänker på att det är värt det då sonen har det så bra i skolan.
Sparar två miljoner
Solanderskolan i Norrbotten är den skola enda i länet som erbjuder hörselklasser. Den närmaste därefter ligger i Umeå. Barn och utbildningsnämnden (BUN) har sparkrav på närmare 9,8 miljoner kronor och räknar med att ta hem 2 miljoner på att lägga ner hörselklasserna och flytta eleverna.
I sparkravet låg att se över möjliga besparingar med tonvikt på det som inte är reglerat i skollagen. Och det är inte hörselklassser.
– Jag tycker det ser väldigt dåligt ut, för vill man göra så att hörselskadade barn ska ha det bra i vanlig klasser så kommer det att kosta. Men vill man göra det billigt blir det inte alls bra, säger Pepppi Nash.
Men från kommunen säger skolchefen Ingemar Jernelöf att barnen har rätt till stöd enligt skollagen.
– Det innebär att de ska ha de stöd de behöver för att klara sin skolgång och det ska vi klara av att ge dem.
Men hur stor besparingen blir i slutänden vet han inte.
– Det kan jag inte svara på. Men 2 miljoner kronor i nettobesparing blir det nog inte, men en besparing blir det.
Föräldrarna till barnen har nu startat en namninsamling för att få ha kvar hörselklasserna och den 25 april ska BUN ta ställning i frågan.