Kvinnor bör opereras om

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Norrland som opererats i Umeå för en ärftlig bröstcancer bör opereras om. Det anser läkare i Norrbotten.

Det handlar om kvinnor med medfödd bröstcancerrisk via ärftlighet och att många av dem väljer att operera bort brösten och ersätta dem med implantat. 

Under de senaste tio till femton åren har 30 norrbottniska kvinnor genomgått en sådan operation vid universitetssjukhuset i Umeå. Och det för att risken att insjukna i cancer är upp till 80 procent före 70 års ålder.

Givetvis oacceptabelt”

Olafur Jakobsson var med på norregionernas läkarmöte i torsdag och informerade om att totalt handlar om att 100 kvinnor är i riskzonen eftersom de opererats i Umeå. 

– Med tanke på hur många vi har hittat när vi kallat dem till nya undersökningar så borde även kvinnorna från Västerbotten, Västernorrland och Jämtland kallas till nya undersökningar, säger Olafur Jakobsson.

Tio opereras om

Men eftersom den teknik som använts i Umeå har varit riskreducerande och inte riskeliminerande har det blivit problem. 

En kvinna från länet fick cancer ändå och förklaringen till det var att all bröstvävnad inte tagits bort.  Därför har Sunderby sjukhus kallat de 30 kvinnorna till efterundersökningar.

– Det visade sig att i tio av de fallen så är bröstoperationerna gjorda på ett ofullständigt sätt, alltså att delar av brösten finns kvar, och då kan den höga risken att drabbas av cancer också finns kvar, säger överläkare Olafur Jakobsson vid Sunderby sjukhus.

Vad tycker du om det? 

– Det är beklagligt. Man skulle ha gjort det annorlunda från början. Nu måste vi göra nya operationer i stället. Tre kvinnor kommer att opereras på måndag, säger han.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Malin Sund, professor och medicinskt ansvarig vid kirurgkliniken i Umeå, men inte lyckats nå honom.

Men i ett mejlsvar till Olafur Jakobsson skriver hon så här:

”Detta är givetvis oacceptabelt. Jag har länge varit kritisk till att verksamheten bedrivits utan närvaro av bröstkirurg, då jag varit rädd för att det onkologiska tänkandet ibland inte funnits med.”

”Vi har ny nya rekommendationer på gång, men som du beskriver så finns det ett antal patienter som opererats enligt den rutinen”, skriver Malin Sund.

– Vi kommer att operera klart de patienter vi har hittat och så redovisar vi resultaten av det och det blir innan sommaren, säger Olafur Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.