• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Malmens väg – en surrealistisk historia

Publicerad

Malmens väg är den första uppsättningen under jubileumsåret, den har urpremiär i Luleå senare i augusti för att sen åka ut på turné i Norrbotten.

Just nu pågår de sista repetitionerna av föreställningen Malmens väg i Pajala sporthall. Föreställningen kan beskrivas som en surrealistisk musik-teater där handlingen kretsar kring järnmalmen, vad människor gör med järnmalmen och vad vi gör med varandra runt omkring järnmalmen.

– Jag tror att alla som bor i Norrbotten har någon koppling till malmen. Det kan egentligen vara vilken gruva eller vilken naturresurs som helst, det är lite av vad man själv har för relation till råvaran, säger Regina Veräja projektledare på Tornedalsteatern.

Proffs och amatörer agerar

Som vanligt för Tornedalsteaternär det en blandning av amatörer och professionella aktörer i rollbesättningen. Klara Pasma och Julia Niemi är två tjejer från kulturskolan i Pajala som både dansar och skådespelar i föreställningen.

– Det kom en förfrågan från Tornedalsteatern om vi ville vara med. Då tänkte jag att jag inte hade något bättre att göra under sommaren det är kul att vara med säger Klara Pasma.

– Vi har varit med tidigare med Tornedalsteatern, teater och dans är något som jag älskar att hålla på med säger Julia Niemi.

Forsmark gestaltar LKAB

En av de professionella skådespelarna är Göran Forsmark som är uppvuxen i Malmberget hans roll är att vara gruvbolaget LKAB.

– Det är kul att gestalta LKAB jag ska göra både tokerier och bra saker, precis som LKAB har varit och är i bland säger Göran Forsmark och skrattar.

Malmens väg är nyskriven till 30 års jubileet av Petri Tuominen, för regi står Håkan Starkenberg, musiken är komponerad av Malin Hülphers den framförs av Norrbottensmusikens kammarsorkester, dirigent är Erik Westberg, sångerna framförs av solister från teatern och körsångare från hela Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.