Kommunen stoppar mikroplaster

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Luleå vill att kommunen stoppar användningen och spridningen av mikroplaster. Det ser ut som att de kommer att få igenom delar av sitt förslag.

Mikroplaster är små plastrester som inte kan brytas ned och som hamnar i våra hav och sjöar. Fiskar och andra organismer äter upp mikroplasten och forskning visar att de då får svårt att överleva.

Vänsterpartiet har lämnat in en motion om att Luleå kommun ska sluta använda mikroplaster och att man ska kartlägga var mikroplaster finns i kommunens verksamhet och fasa ut dem.

Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, säger ja – till en del av motionen:

– Vi ska titta över de inköp vi gör när det gäller rengöringsprodukter, och även kosmetika som vi kanske inte använder så mycket av inom kommunen, säger Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd i Luleå.-

Mikroplaster bildas när större plastskräp hamnar i vattnet och de kommer även från bildäck, fleecekläder, en del hygienprodukter och även konstgräs.

Mikroplaster i konstgräsplaner

Luleå kommun har elva konstgräsplaner. Men när det gäller den delen vill KSAU inte ge något besked idag utan väljer att invänta Naturvårdsverkets kommande kartläggning på området.

– Vi använder ju mikroplaster på alla våra konstgräsplaner i form av de små granulaten som ligger i ganska stor mängd på planen. De fyller ju ett syfte så klart. De är till för att dels stötta upp gräset men också göra underlaget mjukare för den som springer på det, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef i Luleå.

– Alla granulat vi använder är gjorda av material som har tillåtna värden utifrån de gränser vi har idag, säger Helén Wiklund Wårell.

Hur ser du på risken att mikroplaster läcker ut till omgivningen från era konstgräsplaner?

– Den frågan kan jag inte svara på idag överhuvudtaget. Det behövs mer forskning på området. Det är just det här som alla kommuner frågar sig idag, säger Helén Wiklund Wårell.

Ett längre inslag finns att se i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.