Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du LKAB:s vd Jan Moström om det nya miljöståndet som är på väg att lämnas in för gruvan i Vitåfors. Foto: Linus Nilsson/SVT

LKAB satsar 400 miljarder – kan lamslås av nekat miljötillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Under slutet på förra året nekades LKAB tillstånd för att utöka sin gruvverksamhet i Kiruna. Nu är bolaget i färd med att ansöka om ett nytt i Gällivare kommun. Blir det ett negativt besked kan det få stora konsekvenser för bolagets 400-miljarderssatsning.

I oktober 2021 stod det klart att LKAB inte fick öka sin brytningstakt från 30 miljoner ton råmalm till 37 miljoner. Mark- och miljödomstolen nekade bolaget på grund av ett formaliafel.

LKAB har överklagat beslutet och det statliga gruvbolaget befinner sig nu i processen om att ansöka om ett nytt miljötillstånd. Det tillståndet gäller ny gruvverksamhet i Vitåforsgruvan utanför Malmberget i Gällivare kommun.

Fossilfri ståltillverkning

Vd om risken för nej: ”Hoppas den är liten”

Enligt LKAB:s vd Jan Moström prövas all produktion i Malmberget, från gruvverksamhet till bolagets omställning för produktion av järnsvamp istället för pellets.

– Såvida vi inte hittar ett sätt att komma framåt och få effektiva processer så finns ju möjligheten till ett nej. Jag hoppas att det ska vara en liten sådan risk men självklart så finns den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet