Anders Holmlund har varit polis i Arjeplog i 25 år tid. Två till tre dagar i månaden flyger han med helikopter inåt fjällvärlden.
– Vi flyger och tittar på allt som rör fjällen. Det är terrängkörningslagen, det är jägare och fiskare, att broarna är i ordning, att lederna ser bra ut. Allt som har med fjällen att göra i stort sett, säger han.
Räcker dagarna till då?
– Nej det gör dom inte, för vi har ju jätteområden att täcka i den här kommunen, säger Anders Holmlund.
Fritt fram i nationalparkerna enligt polisen
Den illegala jakten på rovdjur tycks fortsätta oförändrat och i nationalparkerna är det fortfarande mer eller mindre fritt fram enligt polisen.
– Jag flyger ganska mycket med polishelikoptern och vi pratar ju om saker och ting när det gäller jaktbrott. Dom har inte varit där på flera år, det finns ingen bevakning i stort sett i nationalparkerna. Det är ett misslyckande tycker jag, säger Anders Holmlund.
Stort bevakningsområde
Det är ett problem för polisen i Norrbotten att bevakningsområdet är 25 procent av Sveriges yta och där en stor del ligger otillgängligt till. Dessutom är tjuvjakt på rovdjur inte är högprioriterat av resursskäl.
– Ska man täcka av det och ha en övervakning på det området här kräver det väldigt mycket resurser, och det går inte idag. Vi är väldigt beroende av all form av hjälp, uppmärksamhet, tips från allmänheten och de som jobbar och är verksamma i områdena, säger Lars Lundman, faunasamordnare för polisen i Norrbotten.
Brott svåra att upptäcka
Ser man på antalet anmälda brott vad gäller illegal rovdjursjakt så kanske resurserna är rätt fördelade? Statistiken för de senaste 10 åren visar på endast 62 anmälda fall i Norrbotten och mörkertalet är stort.
– Det är ju i det här brottets karaktär att dom brott som begås är väldigt svåra att upptäcka och all forskning tyder på att det är bara en bråkdel av den illegala jag som pågår som kommer till polis och åklagares kännedom”, säger kammaråklagaren Christer Jarlås.
Endast 21 dömda
Jarlås är en av landets mest erfarna åklagare vad gäller den här typen av brott. Han medverkade bland annat i Brottsförebyggande rådets rapport ”illegal jakt på stora rovdjur” från 2007. Där konstaterades att av 344 anmälningar av misstänkt illegal jakt respektive jakthäleri i Sverige under åren 1995 till 2005 så fälldes endast 21 personer.
– Det är en brottslighet som finns och som knappast har minskat. Uppfattningen är väl snarare tvärtom att sedan den här BRÅ-undersökningen gjordes för snart tio år sedan så ser det väl ännu värre ut idag än det gjorde då än 2007, säger Christer Jarlås.
Järv dödades brutalt i Arjeplog
Ett av få fall där illegal rovdjurjakt faktiskt lett till fängelse ägde rum i Norrbotten våren 2010, i just Arjeplog då en järv på ett brutalt sätt blev dödad efter att vid upprepade tillfällen blivit överkörd av en skoter.
Tina Hallin som är polis i Arjeplog var med när det hela uppdagades.
– Vi bakspårade från ett fjäll och över en sjö och tillbaka till ett annat fjäll, och man såg vid flera tillfällen att skotern har kört på den järven som då har levt och flytt vidare vid ett flertal tillfällen. Det var en fin eftermiddag/kväll så vi hade jättebra flygväder, så spåren syntes jättetydligt, berättar hon.
Fick två års fängelse
Två män kan senare knytas till brottet och en av männen döms till grovt jaktbrott till två års fängelse.
– Det var ju ett sådant exempel där pusselbitarna föll på plats av en tillfällighet. Men det ärendet belyser ju hur enormt svårt det är, för dom tekniska bevisningarna som finns försvinner i fjällen pågrund av naturen och väderleken, förklarar Lars Lundman, faunasamordnare på polisen i Norrbotten