Polisen misstänker att en okänd kvinna försökt lura sig in i äldres bostäder i Kiruna. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Polisen varnar: Kvinna i Kiruna försöker lura äldre

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för en kvinna som de senaste dagarna försökt lura äldre i Kiruna. Detta genom att falskeligen utgett sig vara chef på hemtjänsten eller socialtjänsten i kommunen.

Polisen uppger att de misstänker att kvinnan har som mål att ta sig in i de äldres bostad med ett brottsligt uppsåt så som bedrägeri eller grov stöld.

– I de två exempel som kommit till polisens kännedom har personen dock lämnat innan något mer har skett, skriver myndigheten på sin hemsida.

För att inte fler ska utsättas för brott samarbetar polisen tätt med Kiruna kommun.

Vid pågående brott ska utsatta ringa polisen på 112. Vid tidigare inträffade brott kan brott anmälas antingen via 114 14 eller polisen.se.

Så skyddar du dig hemma

  • Släpp inte in okända personer innan du har kunnat kontrollera att personerna är de som de utger sig för att vara. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll.
  • Lämna aldrig ut kontokort, koder eller värdesaker till någon som påstår att de vill hämta upp dem. Det finns inga banker eller seriösa företag som agerar på det sättet.
  • Om du släpper in en okänd person, se till att inte fler personer smiter in samtidigt.
  • Ha ytterdörren låst när du är hemma, så att inte någon tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara inte stora summor pengar hemma.
  • Var försiktig med bankkort, kortkoder och även portkoder. Förvara inte koden på samma plats som kortet.
  • Förvara inte värdesaker synligt, till exempel i hallen. Lås gärna in dem. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Fotografera dina värdesaker för att försäkra dig om ersättning om de skulle bli stulna.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.