Tusentals människor har tidigare protesterat mot nedläggningen – som nu räddas. Foto: SVT

Politikerna backar i sjukhusfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Nu backar politikerna – intensivvårdsavdelningarna i Kalix och Kiruna räddas.

Det var i höstas som Region Norrbotten, dåvarande NLL, kom med ett tjänstemannaförslag att lägga ner intensiven och ta bort narkosläkartjänsterna i Kalix och Kiruna.

Nu backar politikerna

Tusentals människor har sedan dess protesterat mot nedläggningarna – och nu backar S, MP och V. På onsdagen gick majoritetspartierna ut med att de beslutat sig för att inte gå vidare med förslaget.

Landstinget i Norrbotten sparar

De har inte sett det skriftliga förslaget som ska presenteras den 1 mars – men säger nej utifrån dom muntliga föredragningarna som de fick presenterade i tisdags.

– Vi går ut nu för att stilla den oron som finns kring denna fråga, säger Agneta Granström, regionråd (MP).

”Inte patientsäkert”

Alla platser som finns i dag på sjukhusen kommer alltså bli kvar, detta oavsett vad den risk- och konsekvensutredning som pågår kommer fram till.

Regionrådet Anders Öberg (S) menar att det inte är patientsäkert att lägga ner platserna.

– Olyckligt att man oroat befolkningen för något som inte är färdigt, säger han.

Hitta andra lösningar

Fortfarande måste underskottet på 400 miljoner för sjukvården, varav 320 för närsjukvården, lösas genom andra besparingar. Där har regionråden dock inga färdiga lösningar, men de tror på att det går att hitta andra vägar för att klara budgeten och hitta långsiktiga lösningar.

– Vi måste vända på varje sten, säger Agneta Granström (MP), som tror att e-hälsa kan vara ett alternativ för att få en budget i balans.

– Utifrån det engagemang personalen visat på sjukhuset bedömer vi att det finns goda möjligheter att ta fram konkreta och genomförbara förslag som gör det möjligt att anpassa verksamheten till budget, säger Glenn Berggård, regionråd (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstinget i Norrbotten sparar

Mer i ämnet