Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Felicia Björklund och Paulina Sernhov berätta om tidningen och vad som ligger bakom hyllningarna. Foto: Simon Vikström/SVT

Punkiga Piteåtjejer bakom Sveriges bästa skoltidning

Publicerad

Kroppsideal, dödshjälp och genusnormativ. Det var några av frågorna som Strömbackaskolan tog upp i våras – och nu har elevernas ”Åssit” prisats som landets bästa skoltidning.

Det är andra gången som Strömbackaskolan tar hem priset. I år var det avgångselever på estetiska programmet som låg bakom jobbet.

Priset delades ut på Cirkus i Stockholm och Paulina Sernhov och Felicia Björklund var på plats för att ta emot publikens applåder.

– Det var definitivt en dröm att stå där, säger Paulina Sernhov.

Tufft och rebelliskt framgångsrecept

Bakgrunden till tidningens innehåll och format hämtade eleverna från punken. Felicia Björklund tycker att blir det en annat perspektiv när skaparna själv känner igen sig i frågorna.

– Kroppsideal påverkar alla men speciellt yngre. Det är något vi ser tydligt och som vi kanske har lättare att prata om än äldre, säger hon.

I klippet berättar eleverna om den prisade tidningen.

mOtiveringen:

”Vinnaren har visat på höga ambitioner och en nyfikenhet på skolvärlden och världen omkring. Med ett imponerande formspråk och modiga ämnesval levererar denna tidskrift journalistik på en hög nivå. Namnet må betyda ingenting men här hittar vi ett rikt innehåll”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.