Rantakyrö (S) tror på folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler ställer upp bakom kravet på en folkomröstning om ett självständigt Norrland och en av dem är Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö.

Vid lunchtid på torsdagen hade nästan 6 000 personer svarat på SVT Nyheter Norrbottens webbfråga och det är fortfarande så att 90 procent som är för en folkomröstning om ett självständigt Norrland.

Tillhör inte Sverige

En av de som backar upp kravet är Pajalas kommualråd Harry Rantakyrö (S).

norrlandsdebatten

”När Lotta Gröning vill att man ska folkomrösta om självständighet så förstår jag det till fullo. Det Vattenfall tänker göra mot Jokkmokk är en sak som gör att man känner att nu är det nog.” skriver han på sociala medier.

Han ger också socialdemokraternas länsordförande Fredrik Lundh-Sammeli en känga för att han sagt att kravet på självständighet är något som folk sagt i fyllan på fester under de senaste 20 åren.

”Att ett statligt företag som Vattenfall tänker i de banorna att flytta verksamheten i Jokkmokk söderut eller till något låglöneland, då känns det som att Norrbotten inte tillhör Sverige. Man behöver inte vara i fyllan för att känna det!”

Ren frustration

Harry Rantakyrö har gått med i protestgruppen Jokkmokkupproret på sociala medier och han är en av de nästan 6 000 personer som röstat för en folkomröstning om självständighet för Norrland på SVT Nyheter Norrbottens hemsida.

–Jag har gjort det i ren frustration, men jag förstår Lotta Grönings tankar på självständighet för Norrland. Var är våra egna riksdagsledamöter i den här debatten, frågar han sig.

Socialdemokraterna i Pajala kommer i nästa vecka att formulera och skicka en skrivelse till regeringen om Vattenfalls planerade svek i Jokkmokk.

–Det är dags för regeringen att agera i frågan. Vi i Pajala kommer att stötta Jokkmokk så mycket vi bara kan, säger Harry Rantakyrö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

norrlandsdebatten

Mer i ämnet