Förra veckan kom beskedet att Jämtlands län lämnas utanför de fortsatta diskussionerna kring ett eventuellt Storrnorrland. Och idag meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) att även region Norrland lämnas utanför.
– Det här är värsta tänkbara scenariot. Det är vi i norr som hade haft mest att vinna på en regionreform. Nu går regeringen vidare i en process som kommer att göra redan starka regioner ännu starkare, säger Maria Stenberg (s), landstingsstyrelsens ordförande i Norrbottens läns landsting i ett pressmeddelande.
Men Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten, glädjs över beskedet.
– Det är ingen hemlighet att vi varit emot en storregion så för oss är det här ett positivt besked. Sedan var det ju ganska väntat efter den senaste tidens diskussioner och inte minst det faktum att Jämtland plockades bort, säger han.
Saknade politisk majoritet
Redan i onsdags förra veckan sa Ardalan Shekarabi att förberedelsearbetet i de fyra nordligaste länen inte gått som planerat. Under socialdemokraternas höstmöte i Jokkmokk sa han att det inte finns en ”politisk majoritet för förslaget, men förhandlingarna fortsätter. I dagsläget ser jag det inte som möjligt att få igenom förslaget”.
Fortsatta samarbetsmöjligheter
2015 tillsatte regeringen en kommitté med uppdrag att ta fram ett förslag på en ny läns- och landstingsindelning i Sverige. I somras presenterades förslaget: att Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten skulle bilda en gemensam region.
– I och med det här beskedet är det viktigare än någonsin att vi i norr hittar konkreta samarbetsområden för att klara våra gemensamma utmaningar inför framtiden, säger Maria Stenberg.
Stort motstånd
Motståndet mot en regionbildning har varit stort; både i Norrbotten, Jämtland och Västerbotten har namninsamlingar för att få till stånd en folkomröstning genomförts. En av de drivande motståndarna mot en storregion i Norrbotten, Kenneth Backgård (NS), anser att en beslutande folkomröstning ändå ska bli av.
– Ett alldeles utmärkt besked som glädjer mig mycket. Men det ändrar dock inte på kravet om en folkomröstning för vår del. Man säger att man lägger det på is vilket ju innebär att tankarna på en storregion fortfarande finns kvar. Jag har inget förtroende för att det där håller fullt ut, man kohandlar väldigt mycket och det kan ta vilken vändning som helst, säger Kenneth Backgård.