Att renskötsel i en forskningsrapport kopplas ihop med tjuvjakt på rovdjur ifrågasätts av Svenska samers riksförbund: – En mängd människor rör sig i vår natur, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist.

Renskötsel kopplas till tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

En forskningsrapport visar att rovdjur lever särskilt farligt i nationalparkerna. Samma forskare pekar på att renskötare har både motiv och tillfälle att utföra jaktbrott i nationalparkerna. Men forskningen möts också av kritik.

Forskarna kopplar ihop den illegala jakten i nationalparkerna med renskötseln på två sätt.

Till att börja med har man undersökt vilken del av året som de flesta rovdjur har skjutits. Under mars, april och maj, de månader då snöskoterföret bär, ser man också en större illegal jakt på björn, lodjur och järv.

Illegal rovdjursjakt

Det är bara polisen, länsstyrelsens naturbevakare och renskötare, som får köra skoter i nationalparkerna.

Ekonomisk vinning

Renskötarna ska alltså ha tillfället och möjligheten – och enligt forskarna – också motivet att utföra jaktbrotten.

– De har en ekonomisk vinning att få bort rovdjur, för rovdjur gör att de kan slakta färre renar. De har tillgång till och kan åka fritt i parken, säger Henrik Andrén, professor i viltekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Han tillägger:

– Men egentligen pekar vi inte ut dem direkt. Det är mer indirekt, för det är de som har tillgång. Men det skulle faktiskt kunna vara någon annan som inte heller blir upptäckt.

Kopplas till ersättningssystemet

Det finns också saker i ersättningssystemet till renskötseln som forskarna kopplar till forskningsresultaten.

– Ersättningssystemet bygger på att man får för en järvlya. På så vis blir honan med ungarna i viss mån skyddade av det och då har vi mätt högre illegal jakt på järvhannar och det kan man koppla till ersättningssystemet, säger Henrik Andrén.

Antalet illegalt skjutna rovdjur bygger inte på att man har hittat djuren, utan det handlar om en uppskattning utifrån vetenskapliga modeller. Det är en orsak till att forskningen har kritiserats och ifrågasatts.

– Jag brukar börja med att vi har så många fall av dokumenterade fall av illegal jakt att man inte kan säga att det inte förekommer. Sedan kan man kanske diskutera omfattningen, men det finns en hel del oberoende data som pekar mot att det är mellan fem och tio procent som skjuts av de här stora rovdjuren varje år.

Kritisk mot forskningsrapporten

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska samers riksförbund, är kritisk till forskningsrapporten.

– Det är ytterst tveksamt att man utan fullständig fakta och utan att man kan bevisa något... För det är ganska allvarliga anklagelser, säger hon.

Det forskarna säger är att renskötarna har tillfälle och motiv att utföra de här brotten. Är inte det en rimlig slutsats?

– Nej, jag tycker inte det. Det är väldigt enkelt att säga så eftersom man har sin renbetesrätt i de här områdena. Men det är ju inte så att nationalparker, naturreservat och andra skyddade områden är tomma på folk. Jag menar att det inte alltid går att dra slutsatser så generellt som man gör. Det är en mängd människor som rör sig i vår natur, säger Jenny Wik Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet